Miksi virtsa on keltaista? Nyt löytyi selitys tähänkin mysteeriin

Pistävä haju väijyy ohikulkijaa kaupungilla – miksi jotkut kokevat olevansa oikeutettuja virtsaamaan julkisesti? 3:48
KATSO MYÖS: Toimittaja on seurannut ikkunastaan vuosia, kuinka miehet lorottelevat rakennuksen seinään – poliisi kertoo, milloin julkinen virtsaaminen on rikos

Virtsan värjäytymisprosessi paljastui viimein.

Oletko koskaan miettinyt, miksi pissa on keltaista? Nyt olet ja Nature Microbiology -lehdessä julkaistu tutkimus on valmis tarjoamaan vastauksen.

Marylandin ja Yhdysvaltalaisen terveysinstituutin selvitys paljasti, että bilirubiinin hajoamisen lopputuote luo virtsaan sen tutun sävyn.

Pissa sisältää vettä, elektrolyyttejä ja munuaisten suodattamaa kuonaa. Bilirubiinia epäiltiin keltaisen värin aiheuttajaksi jo 1800-luvulla, mutta värjääntymisen varsinainen prosessi on jäänyt mysteeriksi.

– On käsittämätöntä, että jokapäiväinen biologinen ilmiö on ollut selittämättä niin kauan. Tiimimme on innoissaan voidessaan tarjota selityksen, tutkimusta tehnyt Brantley Hall kuvasi Maryland Todaylle.

Molekyylit luovat keltaisen värin

Tutkimuksen mukaan pissan värin taustalla ovat punaiset verisolut, jotka ovat elämänsä loppupuolella. Hajoavat punasolut muuttuvat bilirubiiniksi, joka on keltaista. Yleensä bilirubiini imeytyy takaisin suolistoon, ja sieltä väri joko erittyy ulos tai imeytyy osin takaisin.

Hallin mukaan suoliston mikrobit muuntavat bilirubiinin värittömäksi sivutuotteeksi, joka spontaanisti hajoaa molekyyliksi, urobiliiniksi. Nuo molekyylit luovat virtsan tunnusvärin.

Bilirubiini luo myös ulosteelle sen ominaisen värin.

Virtsa ei toki aina ole keltaista. Jotkin pissan värit voivat kertoa jopa sairauksista.

Katso myös: Viheliäinen virtsatietulehdus! Näin ikävä vaiva oireilee: "Naisilla jo nuorella iällä..."

Viheliäinen virtsatietulehdus. 21:32
Voiko miehelle tulla virtsatietulehdus?

Lue myös:

    Uusimmat