Luca, 5, katosi lahtelaisesta päiväkodista, löytyi toisesta kaupunginosasta – äiti: "Elämäni paras puhelu"

Viisivuotias Luca karkasi torstaina 23. marraskuuta alkuillasta lahtelaisesta Kaarikadun vuoropäiväkodista. Päiväkoti sijaitsee Lahdessa Kerinkallion kaupunginosassa.

Luca pääsi karkuteille päiväkodin ulkoilun yhteydessä, kun kahdesta viiteen muuta lasta olisi halunnut jatkaa pulkkailua eikä palata sisälle, jolloin päiväkodin työntekijöiden huomio kiinnittyi heihin, Lucan äiti Elina Ikonen kertoo MTV Uutisille. 

Tiettävästi Lucan reitti on kulkenut seuraavasti: päiväkodilta Luca jatkoi matkaansa Kerinkallionkatua pitkin Kerintielle. Sieltä Isomäenkatua pitkin Sinikantien risteyksessä sijaitsevalle bussipysäkille.

– Luca kertoi, että näki matkallaan koiria, Ikonen kertoo. 

On siis mahdollista, että alueella on liikkunut muitakin, jotka ovat mahdollisesti nähneet huomioliiveissä kulkevat viisivuotiaan pojan. 

Lopulta Luca hyppäsi 1K-bussiin kello 17.15. 

Tuolloin 1K-bussia kuljettanut kuljettaja on kertonut Ikoselle, että muistaa Lucan astuneen bussin kyytiin. "Valveutunut matkustaja" oli kuljettaja luonnehtinut äidille Lucan käyttäytymistä bussissa. Poika oli jopa kiittänyt matkasta. 

Etsinnät käynnistyivät

Viimeistään tässä kohtaa päiväkodissa Lucan puuttuminen ja katoaminen oli huomattu, mutta Ikosen mukaan päiväkodista oli soitettu hätäkeskukseen vasta kello 17.15. Ikoselle itselleen päiväkodista soitettiin kello 17.30, mutta hän ei pystynyt vastaamaan puheluun. Kello 17.32 päiväkodista ilmoitettiin viestillä, että Luca on kadonnut ja poliisit ovat paikalla.

– Lähdin saman tien päiväkodille, Ikonen sanoo. 

Poikaa alettiin etsiä Saksalan, Kerinkallion ja Liipolan kaupunginosista poliisipartioin ja -koirin sekä dronejen avulla, Ikonen kertoo. Kukaan ei ollut osannut kuvitella, että poika hyppäisi bussin kyytiin ja matkustaisi paljon kauemmas. 

"Elämäni paras puhelu"

Luca päätyi lopulta Mukkulan kirkolle, noin 7 kilometrin päähän Sinikantien bussipysäkistä. Siellä Luca alkoi etsiä äidin ystävänsä asuntoa. Ystävä asuu kuitenkin Kilpiäisissä, eikä Mukkulassa. 

Luca etsi ja etsi. Tempaisi autotien poikki, ja silloin sivullinen pariskunta huomasi Lucan ja kysyi häneltä, mihin tämä on matkalla. 

– Luca oli ilmeisesti kertonut heille nimekseen Jere ja todennut, että hänellä on lupa liikkua yksin. Oli kuitenkin todennut, että etsii "tädin" kotia, mutta ei ole aivan varma, missä se on. 

Pariskunnan auttamana Luca oli lopulta löytänyt äidin ystävän luokse. 

Kello 18.05 Elina Ikosen puhelin soi.

– Soittaja oli ystäväni mies, joka kertoi, että Luca on täällä heidän ruokapöydässään. Se oli elämäni paras puhelu. 

Luca oli halunnut päästä hoitamaan "tädin" vauvaa, Ikonen kertoo. 

Kun poika oli löytynyt ja pahimmasta säikähdyksestä selvitty, halusi Ikonen kiertää tismalleen sen reitin, mitä Luca oli kulkenut. Ikonen toteaa, ettei oikein vieläkään voi käsittää sitä, miten hänen poikansa on voinut osata suunnistaa yksin. 

– Mieletön muisti ja suuntavaisto. Olemme joskus kulkeneet noilla alueilla jalkaisin ja autolla sekä tuolla bussilla, mutta silloin kesä ja valoisaa. Nyt oli talvi ja hämärää. 

Jokaisessa päiväkodissa on yksinäisiä lapsia – "Yksi pieni tyttö kertoi, että siitä tulee pipi" 6:34
Katso myös tämä: Jokaisessa päiväkodissa on yksinäisiä lapsia – "Yksi pieni tyttö kertoi, että siitä tulee pipi"

Oliko päiväkodin portti kunnossa vai rikki?

Kaarikadun päiväkodin piha on aidattu ja varustettu kolmella suljettavalla portilla. Päiväkodin mukaan päiväkodin portit ovat olleet kiinni tapahtuma-aikana, mainitaan päiväkodin lähettämässä tiedotteessa.

Ikosen mukaan eräässä portissa oli kuitenkin ollut vikaa: huoltomies kertoi toiselle päiväkodissa olevan lapsen vanhemmalle, että portti oli rikki. 

Kaarikadun päiväkodin johtaja Petri Salminen toteaa MTV Uutisille, että portti ei ole ollut rikki tapahtumien aikaan. 

– Porttiin oli kohdistettu normaaleja huoltotoimenpiteitä, jotka huoltoyhtiö on vahvistanut päiväkodille, Salminen sanoo.

Ikonen kertoo, että oli keväällä ilmoittanut päiväkodille, että Luca osaa avata itsenäisesti portin. Myös muilta vanhemmilta Ikosen mukaan on kantautunut vastaavanlaisia kommentteja, että muutkin lapset osaisivat avata portin. MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan asiaa.

Päiväkodin tiedotteessa mainitaan myös, että henkilökunta aloitti pojan etsimisen välittömästi ja soitti hätäkeskukseen. 

– Kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa ja jokaisessa päiväkodissa on kriisisuunnitelma, jonka mukaan tilanteessa toimittiin. Päiväkodin johtaja Petri Salmisen mukaan tapahtunut käydään läpi vielä kaikkien tilanteeseen liittyneiden aikuisten ja lasten kanssa ja huolehditaan katoamistilanteeseen liittyvä jälkihoito, tiedotteessa sanotaan.

Ikosen mukaan päiväkoti ei tarjonnut hänelle kriisiapua tapahtumien jälkeen. 

Ikonen kertoo, että on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja ilmoittanut päiväkodista aluehallintovirastolle. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat