Mainos

Lounais-Suomen järvissä vain vähän kalakuolemia

Kalakuolemat Lounais-Suomen järvissä ovat jääneet odotettua huomattavasti vähäisemmiksi. Lounais-Suomen ympäristökeskus on saanut kevään aikana vasta 21 kalakuolemailmoitusta, kun esimerkiksi Uudenmaan ympäristökeskukseen on ilmoitettu nelinkertainen määrä kalakuolemia.

Vähäsateisen ja lämpimän syksyn jälkeen aikaisin tullut pysyvä jääpeite esti veden täydellisen syyskierron, mikä antoi aihetta odottaa kalakuolemia vesistöissä. Huonoimmillaan Lounais-Suomen vesistöjen tila oli maaliskuussa. Huhtikuussa laskuojien ja -jokien suualueiden sulien laajeneminen ja sulamisvesien virtaaminen järviin helpottivat tilannetta.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen mukaan sellaiset järvet, joissa talvinen happitilanne säilyi hyvänä ovat paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Ravinnepitoisuudet ovat pieniä ja vesi on kirkasta. Merialueella tilanne on samanlainen. Hyvä vedenlaatu johtuu viime vuoden vähäisistä sateista, minkä ansiosta valumavesien ja jokien tuomat ravinnekuormat jäivät vähäisiksi.

Sen sijaan happikadon vaivaamissa järvissä ravinnepitoisuudet ovat eritäin suuret hapettomuudesta johtuvan sisäisen kuormituksen takia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.