Mainos

Louekoski: Pankkien valvonta ei pysy kansallisena

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Matti Louekoski arvioi, että pankkien valvonta ei keskipitkällä aikavälillä säily enää kansallisena.

Louekoski sanoi tänään Helsingissä tavatessaan politiikan toimittajia, että suurien rajojen ylittävien pankkien syntyessä EU:ssa tarvitaan myös valvonnan keskittämistä. Louekoski on Suomessa pankkeja valvovan Rahoitustarkastuksen eli Ratan johtokunnan puheenjohtaja. Hän sanoi, että Pohjoismaissa rajat ylittävien pankkien valvonta on jo arkipäivää Meritan ja Nordbankenin fuusion takia. Tehtävää hoitaa osaksi Ruotsin, osaksi Suomen rahoitustarkastus.

Louekoski arvioi, että kun Merita-Nordbanken-pankkikonsernin kotipaikaksi tulee Suomi, sitä valvoo periaatteessa myös Ruotsissa Suomen Rata. Louekosken mukaan todennäköisesti kuitenkin sovitaan, että käytännössä valvontaa Ruotsissa tekee "alihankkijana" Ruotsin rahoitustarkastus.

Euroopan keskuspankin EKP:n roolia pankkien valvonnassa ei Louekosken mielestä ole vielä täysin pystytty hahmottamaan. Maastrichtin sopimuksen mukaan sillä on "ylivalvojan" rooli.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.