Lomasta vankilapainajainen – Lue, miksi turisteja on vangittu ulkomailla

Useimmiten loman suurin ongelma on reistaileva ilmastointi tai seuraavan aterian valinta. Harvemmilla virkistäväksi tarkoitettu irtiotto on kuitenkin vaihtunut painajaiseksi, kun väärinkäsitys tai tietämättömyys on lomakohteen lainpykälien puitteissa johtanut vuosikausien vankilatuomioon. Tähän saattavat riittää vaatteille ropisseet eväsleivän siemenet, tuliaiseksi ostettu lelu tai valokuvaaminen lentonäytöksessä.

Eväsleipä vei vankeuteen

Vuonna 2008 Dubaissa Sveitsin kansalainen tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen, kun hänen vaatteistaan löydettiin kolme unikonsiementä. Siemenet olivat ropisseet asulle matkalaisen syömästä sämpylästä Heathrow'n lentokentällä.

Jet lag -tabletteja väitettiin heroiiniksi

Vuonna 2008 brittiläinen mies Cat Le-Huy pidätettiin Dubain lentokentällä, kun hänen laukustaan löydettiin melatoniinitabletteja. Le-Huy käytti melatoniinia jet lagia hoitaakseen. Tabletit ovat laillisia, ja niitä myydään Yhdistyneissä Arabiemiraateissakin ilman reseptiä.

Dubaissa vartijat kuitenkin väittivät tabletteja heroiiniksi. He myös väittivät löytäneensä Le-Huyn laukusta 0,06 grammaa hasista. Le-Huy vietti 24 tuntia lentokentän sellissä ilman vettä tai ruokaa. Myöhemmin hänet siirrettiin samaan tyrmään kuuden muun miehen kanssa.

Kymmenen päivän jälkeen Le-Huylle kerrottiin, että hänet lähetettäisiin takaisin kotiin. Todellisuudessa Le-Huy siirrettiin toiseen vankilaan ja vapautettiin vasta kahden kuukauden päästä ilman syytteitä.

Laukkusekaannuksesta kymmenen vuoden tuomio

Brittiläinen Patrick Malluzzo reppureissasi Intiassa vuonna 2003. Hän oli varannut toisen brittituristin kanssa junaliput Goalle, mutta päätyikin matkustamaan sinne hieman myöhemmin kuin tuttavansa. Omaa matkataakkaansa keventääkseen Malluzzo pyysi toveriaan viemään omankin matkalaukkunsa edeltä määränpäähän.

Tuttava lastasi omat ja Malluzzon laukut junaan, mutta myöhästyi itse matkasta – omien sanojensa mukaan asemalla tekemiensä ostosten takia. Hylättyjä laukkuja tarkistamaan hälytettiin poliisi, joka löysi niistä hasista. Myöhempien todisteiden mukaan huumetta ei tosin löytynyt yhtään Malluzzon laukusta. Istuinvarauksien kautta viranomaiset yhdistivät laukut Malluzzoon ja etsintäkuuluttivat hänet.

Malluzzo ei tiennyt tilanteesta mitään seuraavaan kymmeneen viikkoon, kunnes vuonna 2004 Bombayn lentokentällä hänet pidätettiin. Poliisit kielsivät Malluzzolta asianajajan, pahoinpitelivät häntä ja rajoittivat nukkumista.

Malluzzo sai syytteet viisi kuukautta pidätyksen jälkeen. Oikeudenkäynti alkoi vasta vuotta myöhemmin ja käytiin ilman tulkkia hindiksi. Vuonna 2006 Malluzzo tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Seitsemän vuoden jälkeen hän oli huonon terveydentilansa vuoksi kykenemätön viemään läpi valitusta tuomiosta Intian korkeimmalle oikeudelle. Vuonna 2011 Malluzzo siirrettiin suorittamaan tuomiota brittiläiseen vankilaan.

Laukkuun ujutettiin huumeita

Vuonna 2002 brittiläinen reppureissaaja tuomittiin Intiassa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen huumeiden salakuljetuksesta. Huumeet oli laittanut naisen laukkuun hänen tuttavansa. Viiden intialaisessa vankilassa vietetyn vuoden jälkeen nainen armahdettiin ja vapautettiin.

Sopimaton seksikumppani

Vuonna 2006 brittiläinen 19-vuotias mies pidätettiin Tunisiassa seksin harrastamisesta alaikäisen kanssa – 14-vuotias tyttö oli väittänyt olevansa 18 vuotta vanha. Tuomio oli kuusi vuotta vankeutta, mutta mies vapautettiin kuuden vankilassa vietetyn kuukauden jälkeen.

Valokuvat vakoilua?

Vuonna 2001 12 hengen ryhmä brittiläisiä ja hollantilaisia lentokonebongaajia pidätettiin Kreikassa epäiltynä vakoilusta – he olivat ottaneet kuvia sotilaslentokoneista ilmailushow'ssa. Ryhmä vapautettiin vankilasta takuita vastaan ja he saivat palata kotimaahansa. Tuomiot kumottiin vuotta myöhemmin.

Loppu rellestämiselle

Vuonna 2003 brittiläinen teinityttö Jemma-Anne Gunning pidätettiin kreikkalaisessa Falirakin kaupungissa säädyttömän paljastelun takia. Nainen oli ottanut osaa lomakohteen klubin Beautiful Bottom (suomeksi "kaunis takapuoli") -kilpailuun ja paljastanut siellä rintansa. Pahaksi onneksi poliisi oli samoihin aikoihin kyllästynyt turistien öykkärimäiseen käytökseen ja ratsannut paikan. Gunningin äiti saapui maahan maksamaan 2500 euron sakot, jotta tytär välttyisi kahdeksan kuukauden vankeustuomiolta.

Väärin ymmärretty matkamuisto

Vuonna 2003 brittiläinen reppureissaaja Lauren Phillips oli Singaporen lentokentällä. Hän oli aikaisemmin ostanut isälleen tuliaisiksi pienoisjäljennöksen B-52-mallisesta sotalentokoneesta. Lelun siivissä oli ohjuksen muotoiset osat, joita lentokentän tullissa erehdyttiin luulemaan oikeiksi luodeiksi.

Phillips vietiin poliisiasemalle, jossa virkailija ripitti naista siitä, kuinka tyhmä hän oli ollut yrittäessään päästä lentokoneeseen kyseisen esineen kanssa. Nainen vapautettiin kymmenen sellissä vietetyn tunnin jälkeen varoituksella.

Vieraanvaraisuuden ylitys

Vuonna 2007 islantilainen nainen nimeltä Erla Osk Arnardottir Lillendahl pidätettiin New Yorkissa JFK:n lentokentällä, koska hän oli vuosikymmentä aikaisemmin viipynyt Yhdysvalloissa yli turistiviisumin salliman ajan. Arnardottir Lillendahlin suunnitelmat shoppailusta ja nähtävyyksien kiertelystä ystävien kesken vaihtui kahden päivän kuulusteluiksi. Tuona aikana nainen ei saanut soittaa sukulaisilleen. Syöminen ja juominenkin kiellettiin osittain.

Arnardottir Lillendahl siirrettiin lentokentältä vankilaan New Jerseyyn. Häntä pidettiin kahleissa sellissä päivän ajan ennen maasta karkottamista.

Lähteet: Matadornetwork.com, Independent.co.uk, Telegraph.co.uk, News.bbc.co.uk, Fairtrials.net

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja