Lomakylää Saariselällä pyörittävä Markku Inkilä Kiinan ryhmämatkailukiellosta: "Tulee vaikuttamaan isolla kädellä koko Lappiin"

4:24
Kiinan päätös kieltää ryhmämatkat ulkomaille koronaviruksen leviämisen estämiseksi vaikuttaa huomattavasti Lapin matkailubisnekseen.

Kiinan päätös kieltää ryhmämatkat ulkomaille Korona-viruksen leviämisen estämiseksi vaikuttaa huomattavasti Lapin matkailubisnekseen. Tappioiden laajuus selviää vähitellen, ja se vaihtelee yrittäjä- ja aluekohtaisesti. Korvaavia matkailijoita toivotaan vielä esimerkiksi lumettomasta Etelä-Suomesta.

Lapin matkailuyrityksissä tutkittiin eilisiltana kiivaasti varauskirjoja ja selvitettiin Kiinan ryhmämatkakiellon vaikutuksia.

Saariselällä Northern Lights Village -lomakylää pyörittävä Markku Inkilä sai huoahtaa helpotuksesta. Hänen yrityksensä kohdalla peruutukset jäävät vain muutamiin.

– Tutkimme asiaa kiivaasti eilen, mutta meidän bisnekseemme se ei vaikuta, koska isoin kiinalaissesonki on meidän puolestamme ohi. Joitain ryhmiä tulee peruuntumaan, mutta ei mitään merkittäviä vaikutuksia kuitenkaan.

Tilanne vaihtelee eri yrittäjien kannalta hyvin paljon.

– Eräs kaveri oli hyvinkin huolissaan; oli aika paljon tulossa peruutuksia. Että kyllähän se tulee vaikuttamaan isolla kädellä koko Lappiin.

Yrittäjät jakavat tappioita

Jos kiinalaisia ei tule, heidän tuomansa rahatkin jäävät saamatta.

– Esimerkiksi mikään vakuutus ei korvaa tällaisia tilanteita, mutta tietenkin meillä on matkanjärjestäjien kanssa sopimukset, ja kyllä me heidän kanssaan riskiä jaetaan, eli emme ole ihan yksin kärsijöinä, Inkilä toteaa.

– Mutta toki kun sesonki on lyhyt, kaikki raha on tärkeää. Meillä on neljä ja puoli kuukautta aikaa tehdä koko vuoden rahat. Tämmöisillä on valtava merkitys matkailuyrittäjille.

Kiinalaisturistien määrä kasvussa

Kiinalaisturistien määrä koko Lapissa on kasvanut voimakkaasti vuosikymmenen. Tilastojen mukaan he myös kuluttavat eniten rahaa turistia kohden kaikista kansallisuuksista.

Tyypillinen kiinalaisturisti on Lapissa ryhmämatkalla. Pohjois-Lapissa kiinalaisten osuus koko vuoden matkailijoista on noin neljä prosenttia.

Tammi-helmikuu on kuuminta sesonkia ja osuus vähintään tuplaantuu.

Vaikka tilanne on viruksen ja Kiinan toimien takia matkailuyrittäjille hankala, ymmärrystäkin löytyy.

– Kiina on hoitanut esimerkillisesti viruksen leviämisen estämisen. Minusta se oli hienosti toimittu, että suljettiin ryhmämatkailu, jossa se voi levitä tehokkaammin, Inkilä toteaa.

– Tiedottaminen toimii meillä Suomessa puolestaan kuin kello. Sähköposti täyttyi heti tiedotteista Inarin kunnan puolelta, kun meillä oli oma virusepäily täällä. Itse otin yhteyttä johtavaan lääkäriin, josta saimme toimintaohjeet heti. Siitä iso kiitos koko Suomen valtion toiminnalle. Meillä on esimerkillistä toimintaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja