Suomalaisasiantuntija Kiinan koronaviruksesta: Etenee poikkeuksellisen nopeasti ja tarttuu helpommin kuin pelätty sars

2:14
Kiina keskeyttää kansalaisten ryhmämatkat ulkomaille hillitäkseen Koronaviruksen leviämistä. Hongkongissa julistettiin hätätila.

Kiinasta maailmaa kiertämään lähtenyt koronavirus on viranomaisille vielä arvoitus. Suomalaisasiantuntijan mukaan virus etenee poikkeuksellisen nopeasti ja tarttuu helpommin kuin jopa pelätty sars.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen asiantuntija Pasi Penttinen kertoo, että eurooppalaisviranomaiset ovat vielä alkuvaiheessa poikkeuksellisen nopeasti etenevän koronaviruksen selvittämisessä.

– Meillä on kiinalaisilta viranomaisilta hieman tietoa siitä, miltä taudinkuva näyttää kokonaisuudessaan. Lisäksi meillä on tarkka kuvaus 41 ensimmäisestä tautitapauksesta, jotka on otettu sairaalaan epidemian alkuvaiheessa, Penttinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Penttisen mukaan nykytiedon perusteella kokonaisuutta on kuitenkin vielä hyvin vaikea hallita.

– Tämä on sillä tavalla vakava sairaus, että osa siihen sairastuneista saa keuhkokuumeen ja saattaa vaatia tehohoitoa – ja osa myös kuolee. Kuolemantapauksia on nyt raportoitu useita kymmeniä, ja niitä on varmasti tulossa vielä monin verroin enemmän, ennen kuin tämä on ohi.

Tarttuu helpommin kuins sars

Koronavirus lähti alun perin leviämään eläimestä, ilmeisesti lepakosta, mutta nyt se tarttuu jo ihmisestä toiseen.

– Näin tapahtuu ainakin Wuhanin kaupungissa Kiinassa ja mahdollisesti myös Hubein maakunnassa kaupungin ympärillä, Penttinen selvittää.

Kiinan viranomaiset ovat Penttisen mukaan saaneet ensimmäiset arviot myös niin sanotusta R0-luvusta, joka kuvastaa sitä, miten monta ihmistä keskimäärin yksi sairastunut tartuttaa.

– Heidän arvionsa pyörii kahden ympärillä. Se tekisi tästä helpommin tarttuvan taudin kuin esimerkiksi sars oli, kun koko epidemia oli ohi.

– Odottavalla kannalla ollaan. Tässä vaiheessa ei voi huokaista helpotuksesta.

Hoitohenkilöstön oltava koronan kanssa varpaillaan

Penttinen tähdentää, että hoitohenkilökunnan eri puolilla maailmaa pitää olla taudin suhteen varpaillaan.

– Jos henkilö on tullut Wuhanin kaupungista tai Hubein maakunnasta ja sairastuu 14 vuorokauden sisällä hengitystieinfektioon, hänet pitäisi saada kiinni mahdollisimman nopeasti laboratoriovarmennukseen.

Se ei ole ihan niin helppoa kuin voisi kuvitella.

– Meillä ovat influenssaepidemiat menossa niin Euroopassa kuin Hubeissakin. Suurin osa tautitapauksista on siis ihan tavallisia influenssatapauksia, mutta koronaviruksen mahdollisuus olisi hyvin tärkeää saada poissuljetuksi, ettei me saada täällä Euroopassa isoja terveydenhuoltoon liittyviä epidemiota aikaiseksi – kuten olivat sars ja mers, Lähi-Idän kameleista tarttuva tauti.

Monet maat suunnittelevat evakuointeja Wuhanista

Kiinan presidentti Xi Jinping on varoittanut tänään koronaviruksen leviämisen kiihtyvän.

Kiina on turvautunut kokonaisten kaupunkien eristämiseen ja matkustusrajoituksiin tartuntojen hillitsemiseksi. Liikkumisrajoitukset koskevat jo 56 miljoonaa ihmistä.

Monet maat aikovat evakuoida kansalaisensa Wuhanista. Yhdysvallat järjestää evakuointilennon huomenna. Ranska valmistelee evakuointia, ja Venäjä neuvottelee kiinalaisviranomaisten kanssa evakuoinnista.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja