Lomailija – muista jokamiehenoikeutesi

Jokamiehenoikeudet ovat ajankohtaisia, kun Suomen luonto herkullisine antimineen houkuttelee kesäpäivän viettäjiä. Valtion ympäristöhallinto muistuttaa oikeuksista ja kielloista.

Jokamiehenoikeus tarkoittaa sitä, että jokaisella Suomessa oleskelevalla on mahdollisuus käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

– Jokamiehenoikeuksista nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä, muistuttaa valtion ympäristöhallinnon ylläpitämä verkkopalvelu Ympäristö.fi.

Jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne koskevat myös ulkomaalaisia.

Näitä asioita saat tehdä

Saat liikkua jalan tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta.

Saat oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua – voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin.

Saat poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia, onkia ja pilkkiä sekä veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä.

Näitä asioita et saa tehdä

Et saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille, häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia, häiritä poroja ja riistaeläimiä, kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tai muuta sellaista toisen maalta.

Et saa myöskään tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta, häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla, roskata ympäristöä, ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa ja kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia.

Kuva: Shutterstock.com

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja