Mainos

Loikkausneuvottelut ulkoministeritasolle

Etelä-Korea ja Kiina siirtävät ulkoministeritasolle neuvottelut korkea-arvoisen pohjoiskorealaisen loikkarin kohtalosta.

Etelä-Korean Pekingin lähetystössä oleva presidentti Kim Il Jongin avustaja Hwang Jan Jop on lähettänyt viestin, jossa hän perustelee loikkaustaan sosialismin luhistumisella Pohjois-Koreassa. Viestissä, jonka aitoutta ei ole kyetty todistamaan, Hwang kuvaa pohjoiskorealaisten elävän suunnattomassa kurjuudessa.

Etelä-Korea on ilmoittanut tekevänsä kaikkensa saadakseen turvapaikkaa anoneen Hwangin Etelä-Koreaan. Pohjois-Korea on puolestaan väittänyt eteläkorealaisten siepanneen Hwangin. Etelä-Korean viranomaiset pitivät väitettä järjettömänä.

Kiistassa pahaan välikäteen joutunut Kiina kehotti tänään osapuolia toimimaan rauhallisesti ja neuvottelemaan ratkaisun, joka ei vaaranna rauhaa Korean niemimaalla. Kiinalla on loikkareiden luovuttamista koskeva sopimus Pohjois-Korean kanssa.

Etelä-Korean suurlähetystön virkailijat kertoivat joukon todennäköisesti pohjoiskorealaisia henkilöitä pyrkineen yöllä konsulaattirakennukseen, missä Hwang ja hänen avustajansa oleskelevat. Kiinalaiset vartijat estivät kuitenkin pääsyn rakennukseen, ja viranomaiset eristivät myöhemmin koko konsulaattirakennuksen.

Loikkausyritykset tiedossa?

Etelä-Korean oppositio epäilee konservatiivisessa Chosun-lehdessä julkaistun kirjeen aitoutta ja uskoo hallituksen haluavan siirtää kansalaisten huomion pois maata ravistelevasta lahjusskandaalista.

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto puolestaan epäilee, että Hwang oli jo aiemmin "merkitty mies". Kun Hwang vieraili Tokiossa aiemmin helmikuussa, Hwangin henkivartijat olivat koko ajan lähes kiinni hänessä aivan kuin pyrkisivät estämään loikkauksen, Hashimoto kertoi.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.