Mainos

Loikkari: Moni Pohjois-Korean sotilas liian heikko fyysisiin harjoituksiin

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin viimeaikaista uhittelua ja toimia selittävät enemmän taloudelliset kuin sotilaalliset syyt, arvioivat maata seuraavat analyytikot.

38 North -nettisivuston mukaan Pohjois-Korea saattaa samaan aikaan sekä kehittää ydinasettaan että tuoda rakenteellisia talousuudistuksia. Asevoimien hallinnassa olevaa taloutta ollaan siirtämässä kommunistisen puolueen ja hallituksen haltuun.

YK:n asettamat talouspakotteet ovat hankaloittaneet Kimin keinoja saada rahaa. Myös Kiina on vähentänyt taloudellista kanssakäymistä Pohjois-Korean kanssa.

Ydinohjelmansa edistämisellä Pohjois-Korea yrittää kiristää apua kansainväliseltä yhteisöltä.

– Kim Jong-un tarvitsee rahaa selviytyäkseen. Hän ei voi tehdä sisäisiä uudistuksia, koska se romahduttaisi hänen valtajärjestelmänsä, sanoo Kim Kwang-jin brittiläiselle Guardian-lehdelle.

Hän vastasi Kim Jong-unin edeltäjän ja isän Kim Jong-ilin varojenkeruusta ja ulkomaanvaluuttavarannosta ennen loikkaamistaan Etelä-Koreaan.

Elintaso ei nouse lupauksista huolimatta

Eteläkorealainen tutkija Shin Jong-dae arvioi Guardianissa, että Kim Jong-unia uhkaa ihmisten turhautuminen.

– Maan johto puhuu usein vahvasta ja vauraasta kansakunnasta, mutta elintaso ei ole noussut.

Pohjois-Koreassa on pulaa ravinnosta. Se vaikuttaa myös asevoimiin.

– Sotilaat ovat henkisesti kovia mutta fyysisesti heikkoja, sanoo Jang Se-yul, Pohjois-Koreasta loikannut entinen matematiikan professori, joka työskenteli vuosikymmenen Pohjois-Korean armeijan kybersodankäynnin yksikössä.

– Sotilaista 30 - 40 prosenttia tekee hallintotöitä tai saa ideologista koulutusta, koska he ovat liian heikkoja harjoitellakseen (sodankäyntiä.)

Asevoimat ei voi kuitenkaan nousta vastarintaan, uskoo Shin.

– Vaikka sotilaseliitit olisivatkin Kimin kanssa erimielisiä, heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tukea häntä. Jos he kapinoivat, he romahtavat yhdessä. Jos he ovat yhtenäisiä, he takaavat selviytymisensä.

Pohjois-Korea pitää yhä suljettuna sen maaperällä olevaa Kaesongin teollisuusaluetta. Sulku rokottaa siellä toimivia eteläkorealaisia yhtiöitä.

Mutta se iskee myös Pohjois-Koreaan. Kaesong tuottaa Kimille halajamiaan tuloja. Se myös työllistää 53 000 pohjoiskorealaista. Työpaikkojen ja tulojen menetys merkitsisi 53 000 tyytymätöntä pohjoiskorealaista lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.