Loikkari: Moni Pohjois-Korean sotilas liian heikko fyysisiin harjoituksiin

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin viimeaikaista uhittelua ja toimia selittävät enemmän taloudelliset kuin sotilaalliset syyt, arvioivat maata seuraavat analyytikot.

38 North -nettisivuston mukaan Pohjois-Korea saattaa samaan aikaan sekä kehittää ydinasettaan että tuoda rakenteellisia talousuudistuksia. Asevoimien hallinnassa olevaa taloutta ollaan siirtämässä kommunistisen puolueen ja hallituksen haltuun.

YK:n asettamat talouspakotteet ovat hankaloittaneet Kimin keinoja saada rahaa. Myös Kiina on vähentänyt taloudellista kanssakäymistä Pohjois-Korean kanssa.

Ydinohjelmansa edistämisellä Pohjois-Korea yrittää kiristää apua kansainväliseltä yhteisöltä.

– Kim Jong-un tarvitsee rahaa selviytyäkseen. Hän ei voi tehdä sisäisiä uudistuksia, koska se romahduttaisi hänen valtajärjestelmänsä, sanoo Kim Kwang-jin brittiläiselle Guardian-lehdelle.

Hän vastasi Kim Jong-unin edeltäjän ja isän Kim Jong-ilin varojenkeruusta ja ulkomaanvaluuttavarannosta ennen loikkaamistaan Etelä-Koreaan.

Elintaso ei nouse lupauksista huolimatta

Eteläkorealainen tutkija Shin Jong-dae arvioi Guardianissa, että Kim Jong-unia uhkaa ihmisten turhautuminen.

– Maan johto puhuu usein vahvasta ja vauraasta kansakunnasta, mutta elintaso ei ole noussut.

Pohjois-Koreassa on pulaa ravinnosta. Se vaikuttaa myös asevoimiin.

– Sotilaat ovat henkisesti kovia mutta fyysisesti heikkoja, sanoo Jang Se-yul, Pohjois-Koreasta loikannut entinen matematiikan professori, joka työskenteli vuosikymmenen Pohjois-Korean armeijan kybersodankäynnin yksikössä.

– Sotilaista 30 - 40 prosenttia tekee hallintotöitä tai saa ideologista koulutusta, koska he ovat liian heikkoja harjoitellakseen (sodankäyntiä.)

Asevoimat ei voi kuitenkaan nousta vastarintaan, uskoo Shin.

– Vaikka sotilaseliitit olisivatkin Kimin kanssa erimielisiä, heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tukea häntä. Jos he kapinoivat, he romahtavat yhdessä. Jos he ovat yhtenäisiä, he takaavat selviytymisensä.

Pohjois-Korea pitää yhä suljettuna sen maaperällä olevaa Kaesongin teollisuusaluetta. Sulku rokottaa siellä toimivia eteläkorealaisia yhtiöitä.

Mutta se iskee myös Pohjois-Koreaan. Kaesong tuottaa Kimille halajamiaan tuloja. Se myös työllistää 53 000 pohjoiskorealaista. Työpaikkojen ja tulojen menetys merkitsisi 53 000 tyytymätöntä pohjoiskorealaista lisää.

Lue myös:

    Uusimmat