Ulkomaiset lähetystöt vielä auki P-Koreassa Kimin varoituksista huolimatta

Pjongjangissa toimivat ulkomaiset suurlähetystöt näyttävät jatkavan toimintojaan normaalisti huolimatta Pohjois-Korean varoituksesta, ettei se kykene takaamaan niiden turvallisuutta ensi keskiviikon jälkeen.

Esimerkiksi Britannian ja Saksan lähetystöt eivät ole vetämässä henkilökuntaansa pois maasta ainakaan toistaiseksi.

Yhdysvalloilla ei ole lähetystöä Pjongjangissa, koska sillä ei ole diplomaattisuhteita Kim Jong-unin johtaman valtion kanssa. Sen asioita Pohjois-Koreassa edustaa Ruotsi.

Myös YK pitää humanitaariset työntekijänsä maassa.

"Kimin toimia vaikea selittää"

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, nimettömänä esiintyneen eteläkorealaisen virkamiehen mukaan Pohjois-Korean diplomaattipolitiikan todellista syytä on vaikea tietää.

– Pohjois-Korea on ehkä kiihdyttänyt uhkauksiaan vahvistaakseen hallintoa maan sisällä, tai vastatakseen kansainväliselle yhteisölle.

YK:n turvallisuusneuvosto asetti Pohjois-Korealle lisää pakotteita sen suoritettua ydinkokeen helmikuussa. Lisäpakotteet suututtivat Pohjois-Korean. Sitä ärsyttää myös Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean maaliskuun alussa alkanut, kaksi kuukautta kestävä sotaharjoitus.

Vuonna 2011 valtaan noussut Kim on viime viikkoina käyttänyt sotaisaa retoriikkaa Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Se on muun muassa uhannut ydinsodalla sekä iskuilla Yhdysvaltojen kohteisiin.

Pohjois-Korea ei ole "itsetuhoinen"

– Pohjois-Korea ei ole "itsetuhoinen. He tietävät, että suora hyökkäys olisi maan loppu", sanoo Reutersille Gary Samore, joka toimi vielä äsken presidentti Barack Obaman ydinaseasiantuntijana.

Suursodan uhkaan ei uskota, vaikka se ei olekaan täysin poissuljettu.

Joidenkin arvioiden mukaan Pohjois-Korea saattaa tehdä rajoitetun iskun Etelä-Korean saarelle maiden välisellä kiistellyllä merialueella.

Pohjois-Korea saattaa myös tehdä ohjuskokeen. Maan kerrotaan siirtäneen ohjusalustoja lähelle itärannikkoa. Alustoilla saattaa olla kaksi keskimatkan Musudan-ohjusta, joita Pohjois-Korea ei ole koskaan testannut. Musudanin kantomatka on noin 3 000 kilometriä. Se saattaisi uhata Yhdysvaltojen tukikohtaa Guamilla Tyynessä valtameressä.

Pohjois-Korea saattaa myös kokeilla mannertenvälistä ballistista KN-08-ohjusta, jota se ei ole myöskään vielä testannut.

Lue myös:

    Uusimmat