Lohituristit ja norjalaiset tekevät utsjokelaisista tilastojuoppoja

Utsjoki oli viime vuonna ylivoimainen ykkönen alkoholin myynnissä asukasta kohti.

Utsjoella viinaa myytiin 51,3 litraa sataprosenttisena alkoholina asukasta kohden, kun toiseksi tilastossa kirineellä Pertunmaalla myytiin vain noin 27,6 litraa sataprosenttista alkoholia per asukas.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna 10,1 litraa sataprosenttisena alkoholina asukasta kohden. Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tuoreesta Alkoholijuomien kulutus 2011 -tilastosta.

Maakunnista eniten alkoholijuomia ostettiin viime vuonna Lapissa, missä alkoholia myytiin 100-prosenttisena asukasta kohti 11,2 litraa. Lapin luvut selittyvät THL:n mukaan muun muassa rajakaupalla ja matkailijoiden suurella määrällä.

Myös Utsjoen Nuorgamin Alkon myymäläpäällikkö Arja Jaara vahvistaa rajakaupan suuren vaikutuksen.

– Olemme turistivetoinen kunta ja rajakauppa käy. Kesällä täällä on kalaturisteja, syksyllä ruskaturisteja ja keväällä ja syksyllä on metsästyskausi.

– Hiihtokeskukset ja Kittilän läheisyys vaikuttavat myös.

Ulkomaisista turisteista ylivoimaisesti suurin ryhmittymä on norjalaiset. Alkoholi on Norjassa selvästi Suomea kalliimpaa.

Kuitenkin myös suomalaiset turistit käyttävät ainakin Nuorgamin Alkoa paljon.

– Tämä on läpikulkupaikka, jossa suomalaiset pysähtyvät esimerkiksi matkalla Tenojoelle.

Tenojoki on Pohjois-Euroopan suurin luonnontilainen lohijoki.

– Kalastus ja matkailu tänne tuovat ihmisiä.

Jaaran mukaan tästä vuodesta on alkuvuoden myynnin perusteella tulossa viime vuoden kaltainen.

– Aika samanlaisena mennään. Kalastuksen kanssa tietysti aina riippuu, tuleeko kalaa vai ei. Erähenkisille ihmisille saaliin määrä ei välttämättä ole kuitenkaan aina niin tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat