Lissabonin sopimus ei ratkaise EU:n pulmia Somaliassa

Vaikka tänään voimaan astuvallla Lissabonin sopimuksella toivotaan puhtia EU:lle ulkopoliittisena toimijana, ei mitään taikatemppuja ole luvassa esimerkiksi Somalian suhteen. Näin arvioivat EU:n ja Somalian suhteisiin erikoistuneet virkamiehet eilen Brysselissä.

- Somalia on ainutlaatuinen tapaus. Millään muulla maalla Afrikassa ei ole vastaavasti yhtenäistä kieltä, aluetta tai uskontoa. Mutta nämä edellytykset rauhaan eivät yksin riitä, kommentoi Pierre-Michel Joana, joka väistyy tänään EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen edustajan Javier Solanan henkilökohtaisen Somalian edustajan virasta.

Somalia on EU:lle kiperä asia jo siksikin, että parhaillaan komission kehitysapua on maassa kiinni 180 miljoonaa euroa yhteensä kymmenissä projekteissa.

Terrorismi ja piratismi eivät ole suoraan kytköksissä toisiinsa, Joana korostaa. Silti EU pelkää, että Somaliaan tai laajemmin Itä-Afrikkaan syntyy uusi terrorismin keskus Afganistanin malliin. Sitä pyritään ehkäisemään pureutumalla piratismin juuriin, vaikkapa kalastuselinkeinon tukemiseen Somaliassa.

- Piratismi herätti vihdoin median huomion Somaliaan, mutta yksipuolisesti. EU:n katse Somaliaan on kokonaisvaltainen, sanoo Brysselissä toimivan kansainvälisen kriisiryhmän EU:n puolustuksesta vastaava johtaja Neil Campell.

Ongelmana onkin nyt eri aputoimien hajanaisuus, Campell sanoo.

- Jatkossa EU:n politiikassa Somaliassa on saatava puolustus merellä ja kehitysyhteistyö maalla yhteen, Campell sanoo.

Lissabonin sopimuksen myötä EU saa ulkoministerin. Lisäksi EU:sta tulee oikeushenkilö, jolloin sen toivotaan pystyvän toimimaan maailmanpolitiikassa entistä tehokkaammin ja näkyvämmin. EU:n mahdollisuuksia torjua rikollisuutta ja terrorismia pyritään kasvattamaan.

Somaliassa on ollut epävakaa tilanne ja runsaaasti väkivaltaisuuksia 1980-lopun sisällissodasta lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat