Lisäsateet ja lumen sulaminen nostavat jokien tulvia edelleen Etelä- ja Länsi-Suomessa – myös Uusimaa tulvaseutua

4:59
Katso myös: Vantaanjoki tulvii ennennäkemättömällä tavalla – "Tähän täytyy tottua"

Vedenpinta on jo monin paikoin poikkeuksellisen korkealla. Siuntionjoen alaosassa mitattiin kaikkien aikojen korkein lukema.

Jokitulvat ovat edelleen nousussa monin paikoin Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Pohjanmaan eteläosan rannikolla, kerrotaan ympäristöhallinnosta. Lisäsateet ja lumen sulaminen nostavat myös järvien pintoja, mutta järvet tulvivat yleensä myöhemmin kuin joet.

Rankkasateita ei ole nyt tiedossa. Tulvakeskuksen tiedotteessa kuitenkin todetaan, että sää jatkuu tulvineilla alueilla sateisena, joten vesi nousee edelleen tämän viikon aikana.

Vedenpinnat kipuavat maan etelä- ja lounaisosissa sekä Pohjanmaan maakunnassa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealle, paikoin jopa suurimman vuotuisen tulvan tasolle.

Pelloille vesi on noussut Loimijoen Maurialankoskella, Karjaanjoen Nummenjoella ja Perniönjoella. Vesi voi tulvia alavimmille pelloille myös muun muassa Kiskonjoen Kirkkojärvellä, ja Karjaanjoen Pusulanjoella vesi saattaa nousta teille.

Pohjoisempana jokien pinnat nousevat tulvarajalle tai sen yli Lapuanjoen Liinamaassa sekä Lapväärtinjoella, missä myös jääpato nostaa vedenpintoja.

Vettä maanteillä ja pelloilla

Tulvaseutuihin lukeutuu nyt muun muassa Uusimaa, jonka koko alueella jokien veden korkeus on ylittänyt keskimääräiset tulvakorkeudet.

–  Jokien pintojen nousu jatkuu edelleen. Nyt on mitattu esimerkiksi Siuntionjoen alaosassa kaikkien aikojen korkein lukema. Siellä mittaukset alkoivat vuonna 1976, kertoi Uudenmaan ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko STT:lle maanantaina.

Porvoon seudun Ilolanjoella vesi on hänen mukaansa noussut tielle, ja pelloilla vettä on Uudellamaalla ainakin Lepsämänjoen varrella.

Järvien pinnat Etelä-, Keski- ja Kaakkois-Suomessa ovat edelleen paikoin tavallista alempana, mutta ne ovat kääntyneet nousuun sateisen sään myötä. Järvet eivät kuitenkaan ole nyt nousemassa tulvalukemiin.

–  Järvien juoksutusta joudutaan lisäämään etelässä pian. Järvien pinnan nousuvaihe tulee viiveellä jokiin verrattuna, Rantakokko lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja