Lisääntyvät huumekuolemat ovat vain jäävuoren huippu, sanoo A-klinikkasäätiön johtaja: "Tuon pitäisi olla yhteiskunnalle varoittava signaali"

Mitä Suomessa myydään nyt katukaupassa? A-klinikan toimitusjohtaja kertoo yllättävistä yliannostustapauksista 6:58
Mitä Suomessa myydään nyt katukaupassa? A-klinikan toimitusjohtaja kertoo yllättävistä yliannostustapauksista

A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoen mukaan huumekuolematapaukset ovat vain jäävuoren huippu, jonka yhteiskunnan pitäisi ottaa tosissaan.

Viime viikolla kerrottiin ympäri maata tapahtuneista huumemyrkytyskuolemista, joiden taustalla epäillään olevan fentanyylia. Turussa ainakin viisi nuorta henkilöä on kuollut, ja tapauksia on havaittu muissakin kaupungeissa.

Fentanyyli on voimakas opioidi, joka etenkin muihin päihteisiin ja alkoholiin sekoitettuna voi olla hengenvaarallinen.

A-klinikkasäätiön koordinoima Nopsa-verkosto varoitti kyseisistä tableteista, joita on tällä hetkellä liikkeellä katukaupassa.

Simojoen mukaan he saavat katukaupassa liikkuvista aineista tietoa vertaistoiminnan ja verkostojen lisäksi potilailta itseltään.  

– Jos hän on kertonut syöneensä rauhoittavia, mutta huumeseulassa näkyykin vaikka fentanyylia, tällä tavallahan se sitten ilmenee.

Ostaja ei voi koskaan tietää, mitä saa katukaupassa

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisilla ei ole tarkkaa tietoa mahdollisen fentanyylin alkuperästä. Veikkaus on, että se on tuotu rajojen yli ja sekoitettu lääkkeisiin.

– Ongelmahan on se, ettei käyttäjä usein tiedosta tilaansa. Ja sitten kun vaikka alkoholin kanssa otetaan fentanyylia, voi olla että mennään nukkumaan, mutta aamulla ei koskaan herätä.

Voiko ostaja olla koskaan varma, että hän saa sitä ainetta mitä myydään?

– Ei yhtään. Ja siksi se on aina riski, jos ostat. Et voi koskaan tietää mitä saat, Simojoki toteaa.

– Kaikki tutkimukset osoittavat, että harvoin se mitä ostetaan on sitä, mitä siinä sanotaan olevan. Eli "coctailit" ovat hyvinkin yleisiä.

Huumekuolemat vain jäävuoren huippu

Viime viikoilla kirjoitimme siitä, miten huumeiden ongelmakäyttö sekä sen seuraukset ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa kuluneena vuosikymmenenä. Simojoen mukaan koronavuonna päihteidenkäyttö on lisääntynyt entisestään.

Suomessa alle 40-vuotiailla miehillä huumemyrkytykset ovat toiseksi yleisin kuolinsyy, mikä kertoo osaltaan tilanteen vakavuudesta.

Ja kuolemantapaukset ovat vain jäävuoren huippu, Simojoki muistuttaa.

– Kyllä tuon pitäisi olla meille yhteiskuntana varoittava signaali.

Simojoki ja Kolehmainen: Hoitoonohjausta parannettava

Simojoki kuitenkin peräänkuuluttaa laajasti Suomen päihdepalveluiden parantamista ja hoitoon ohjaamisen tärkeyttä. Päihdeasioissa hoitoketjut ovat usein rikkonaisia, eivätkä terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja poliisin toiminta ole tarpeeksi yhtenäistä. 

Poliisiylijohtaja Kolehmainen on samaa mieltä. Poliisin keinot auttaa ovat rajalliset, varsinkin nuorten kanssa.

– Jos meillä partio vaikka yöllä tapaa vaikka [huumeidenkäytön] ensikertalaisen, nuoren huumausainekokeilijan, käytännössä partio jää yksin sen ihmisen kanssa. Ei ole paikkaa, johon osoittaa. Ja meidän hoitoonohjausketjun ei tulisi toimia näin.

– Poliisin ydintehtävä ei ole metsästää niitä yksittäisiä huumausaineiden käyttäjiä, vaan nimenomaan päästä käsiksi salakuljetusketjuihin, ja niihin niin kutsuttuihin ylämiehiin ja rahoittajiin.

Päivitetty kello 9.30: Muutettu titteliä. Simojoki on A-klinikan toimitusjohtaja, ei A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja. 

Lue myös:

    Uusimmat