Turun myrkytyskuolemien taustalla todennäköisesti tabletteihin ujutettu vaarallinen fentanyyli – "Useampi sata kertaa vahvempi kuin morfiini"

Näin lääkäri kommentoi Turun myrkytyskuolemia – MTV kaupungissa 5:11
Näin lääkäri kommentoi Turun myrkytyskuolemia – MTV Uutiset Live kaupungissa

Turun myrkytyskuolemat aiheuttanut lääkeseos on aiheuttanut huolta aiemminkin. nostavat esiin hätkähdyttävän tosiasian: Ylilääkärin mukaan Suomessa nuorimmat kovia huumeita käyttävät nuoret ovat vain 13-vuotiaita. 

Poliisi selvittää mahdollisesti huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä tai yliannostuksesta aiheutuneita kuolemia Turussa.

Ylilääkäri Markus Partasen mukaan Turun kuolemat liittyvät hyvin todennäköisesti Ksalol-nimisten tablettien sisältämiin epäpuhtauksiin ja huumeisiin. 

Partasen mukaan lääkeseos on aiheuttanut huolta viime vuosien aikana.

Tänä keväänä on satojen päihdeammattilaisten käyttämän verkoston kautta tullut varoituksia liikkeellä olevasta tableteista. 

– Se on rauhoittava lääke, jossa on ollut ihan muita huumeita mukana, ja ne ovat aiheuttaneet sairaalaan joutumisia ja yksittäisiä kuolemantapauksia, Partanen taustoittaa.

Miten vastaavanlaisia yliannostus- ja kuolemantapauksia voidaan jatkossa ehkäistä? Kuuntele ylilääkärin arvio yllä olevalta videolta!

Lääke on useampi sata kertaa vahvempi kuin morfiini

Partasen mukaan on hyvin vahva epäilys, että lääkevalmiste on sisältänyt fentanyyliä, joka on ylilääkärin mukaan "vahvan luokan opioidi". 

– Se on useampi sata kertaa vahvempi kuin esimerkiksi morfiini. 

Kerta-annos fentanyyliä voi Partasen mukaan pahimmassa tapauksessa johtaa hengityksen lamaantumiseen ja lopulta kuolemaan.

– Jos ihminen tottumatta näihin opiaatteihin ottaa valmistetta pieniäkin määriä, se voi aiheuttaa todella pahaa jälkeä, Partanen kuvaa. 

Yhteisvaikutus lisää riskiä yliannostukseen

Lääkevalmisteen vaarallisuus riippuu Partasen mukaan siitä, miten paljon valmiste sisältää epäpuhtauksia. 

Myös muiden päihteiden, kuten alkoholin, yhtäaikainen nauttiminen lisää yliannostuksen riskiä. 

– Tässä yhteydessä opioidit yhdistettyinä rauhoittaviin lääkkeisiin eli bentsodiatsepiiniin – mahdollisesti alkoholiin, on sellainen yhdistelmä, jossa nämä kaikki päihteet pahentavat toistensa vaikutusta, Partanen havainnollistaa.

Tapauksia myös muissa Suomen kaupungeissa 

Partasen mukaan kuolemantapauksia on Turun lisäksi havaittu muissa Suomen kaupungeissa, muun muassa Helsingissä. 

– Muutamasta ihmisestä puhutaan tässä vaiheessa, Partanen sanoo.

Turussa yliannostukseen kuolleet henkilöt olivat parikymppisiä, mikä vetää Partasen mielen matalaksi. 

Partasen mukaan Turun tapaukset ovat osaltaan osoitus siitä, että yhä nuoremmat suomalaiset kärsivät päihdeongelmista.

– Tästä on oikeastaan monipuolista näyttöä. 

Nuorimmat kovia huumeita käyttävät yläkouluikäisiä

Nuori ikä voi Partasen mukaan osaltaan kieliä siitä, ettei lääkevalmistetta käyttäneellä nuorella ole ollut tottumusta opioideihin, mikä on johtanut tahattomaan yliannostukseen. 

Ylilääkärin mukaan nuorten päihde- ja yliannostuskuolemat ovat olleet viime vuonna kasvussa. 

– Kun on selvitetty, paljonko on opioidien ja amfetamiinien käyttäjiä, on havaittu, että nuoret ovat täysin uusi käyttäjäryhmä.

Nuorten päihdeongelmat on havaittu Partasen mukaan myös lastensuojelussa. 

– Suomessa nuorimmat suonensisäisesti huumeita käyttävät nuoret ovat 13-vuotiaita. Se on todella pysäyttävä ja hätkähdyttävä tilanne. 

Lue myös:

    Uusimmat