Päihdelääkäri: Huumekuolemia neljä viikossa – "He ovat aina jonkun lapsia"

Huumekuolemat kuriin käyttöhuoneilla? THL julkaisi seitsemän suositusta 9:23
Videolla Simojoki kertoo, millaisia muutoksia huumeongelmista kärsivien tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä ilman lakimuutoksia. Lisäksi hän antaa esimerkin siitä, kuinka syvällä huumeita käyttävien epäluottamus viranomaisia kohtaan pahimmillaan on.

Suomessa kuolee viikottain huumekuolemaan noin neljä henkilöä. Alle 25-vuotiaita kuolee huumeisiin yksi joka viikko. A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoki laukoo MTV Uutiset Livessä karuja lukuja Suomen huumehoidon tilasta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Simojoen mukaan yliannostuskuolemat ovat vasta jäävuoren huippu, joka kertoo kylmää kieltään siitä, että Suomessa on epäonnistuttu huumeita käyttävien hoidossa ja palveluissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tänään mallin, jonka avulla huumekuolemat olisi tarkoitus saada Suomessa laskuun. Huumekuolemien määrä on kasvanut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Simojoki: Huumeongelmaiset osa yhteiskuntaamme

Yksi mallin ehdotuksista on kokeilla huumeiden valvottujen käyttötilojen käyttöä. Simojoen mukaan käyttöhuone tavoittaisi juuri heitä, joilla on suuri riski yliannostukseen. Näitä ihmisiä ovat palveluiden ulkopuolella olevia, suonensisäisesti paljon erilaisia aineita käyttävät ihmiset. Käyttötiloissa he pääsisivät palveluiden päihdepiiriin.

Moni suomalainen suhtauisi karsaasti ajatukseen, että heidän naapuriinsa perustettisiin tila, jonne ihmiset tulisivat käyttämään huumausaineita.

– Ymmärrän sen huolen, Simojoki sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on kuitenkin muiden päihdepalveluiden osalta nähty, että yhteistyötä tekemällä myös päihteiden käytön lieveilmiöitä saadaan vähennettyä. Toisaalta palveluille pitää hänen mukaansa jokin paikka löytyä.

– He ovat osa meidän yhteiskuntaamme ja kyllä heille se paikka pitää löytyä, hän toteaa.

Muutoksilla on jo hätä

Suhtautuminen päihdeongelmista kärsiviin on Simojoen mukaan paljolti heidän näkemistään toisen luokan kansalaisina. Näin asennoituvilta tuntuu Simojoen mukaan puuttuvan ymmärrys siitä, että ongelmiin ei ole menty tahallaan, vaan ajautumalla. Näiden ihmisten henki on myös arvokas.

– Huumeisiin kuolleet ovat aina jonkun lapsia, hän muistuttaa.

Hänestä ongelman on juuri asenneongelmankin vuoksi annettu paisua liian suureksi, ja nyt on hätä ja tarve tehdä nopeitakin muutoksia päihdepalveluiden parantamiseksi. Simojoki on huolissaan, etteivät poliitikot vaikuta puheenvuoroissaan olevan valmiita edes kokeilemaan uusia toimintatapoja, kuten valvottuja käyttötiloja.

– Se että me sanomme kategorisesti ei tarkoittaa, että meillä hirveän moni jatkaa kuolemista yliannostuksiin, kun apua ei saa, hän sanoo.

Pitäisikö huumeiden käyttö dekriminalisoida? Näin vastaavat A-klinikkasäätiön asiantuntijat 2:35

Lue myös:

    Uusimmat