Lisää varmistuneita hepatiitti E -tartuntoja Suomessa – "Kyllä tässä epidemiasta voi puhua"

Miksi Suomen hepatiitti-E –tapauksista voidaan puhua jo epidemiana? 0:31
Miksi Suomen hepatiitti-E –tartunnoissa on jo kyse epidemiasta? THL:n epidemiologi vastaa videolla.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen epidemiologin mukaan Suomen hepatiitti E -tilanne on tällä hetkellä hyvin poikkeuksellinen, sillä useilta ihmisiltä on löytynyt saman virustyypin aiheuttama tauti. Tartunnan saaneiden määrä kasvoi yli kymmenellä viime viikosta.

Suomessa on ilmoitettu kaikkiaan jo 92 hepatiitti E -tapausta alkuvuoden aikana. Viime viikolla tiedossa oli kaikkiaan 81 tartuntaa, joten uusia tartuntoja on löytynyt 11.

– On hyvin poikkeuksellista, että tartuntoja on näin paljon. Tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan normaalisti vuosittain keskimäärin 20–30 akuuttia E-hepatiittitapausta, kertoi THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne MTV Uutiset Livessä.

Rimhanen-Finne uskoo, että osittain tiedossa olevien tartuntatapausten määrän kasvuun voi vaikuttaa tietoisuuden kasvaminen eli se, että potilaita testataan hepatiitti-E:n varalta nyt enemmän kuin aiemmin.

– Mutta kyllä tässä epidemiasta voi puhua ja epidemiaselvityksestä.

Katso yllä olevalta videolta selvitys siitä, miksi Rimhanen-Finne kutsuisi E-hepatiittivyyhtiä jo epidemiaksi.

Katso koko haastattelu: Hepatiittitartunnat lisääntyneet, kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalaan – mitä hepatiitti E -tartunnoista tulee tietää?

Tällainen on suomalaisia sairastuttanut hepatiitti-E-virus 20:28
Millainen virus ja sairaus hepatiitti-E on? Onko virusta vastaan tarpeellista rokottautua? Miten toimia, jos haluaa välttyä taudilta? THL:n epidemiologi vastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat