Hepatiittimeetvurstien vyyhti paisuu – THL: Kymmenet ihmiset joutuneet sairaalahoitoon

Kymmeniä ihmisiä on Suomessa joutunut sairaalaan hepatiitti E -tartunnan vuoksi. Lähes kaikki kertoivat syöneensä eri tuotemerkkien meetvurstia. Shutterstock

Viranomaiset selvittävät nyt, ovatko tietyt elintarvikkeet syynä hepatiitti E -virustartuntojen kasvuun Suomessa.

Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat torstaina meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta

Kotivara ilmoitti vetäneensä myynnistä meetvursteja, koska osassa tuotteista on tehty hepatiitti E -viruslöydös.

– Koska tarkkaa hepatiittiviruksen alkuperää raaka-aineessa ei pystytä toistaiseksi määrittämään, poistamme markkinoilta kaikki tuotteet, joissa on käytetty samaa puolivalmistetta kuin löydöserässä, Kotivara kertoo sivuillaan. 

Ruokavirasto: Muita mahdollisia elintarvikelähteitä selvitetään

Ruokavirasto kertoo sivuillaan, että elintarvikenäytteitä on tutkittu hepatiitti E -tartuntojen lähteen selvittämiseksi. Tutkimuksia tehdään yhdessä THL:n ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa

– Jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseinen meetvursti aiheuttanut hepatiitti E -tartuntoja vuoden 2024 aikana. Lisäksi etsitään muita mahdollisia elintarvikelähteitä.  

Ruokaviraston mukaan hepatiitti E -viruksia todetaan elintarvikkeista harvoin. On kuitenkin mahdollista, että virusta päätyy elintarvikkeeseen esimerkiksi virusta kantavan oireettoman eläimen lihan mukana. Tämä edellyttää sitä, että elintarviketta ei kuumenneta valmistusprosessin aikana: hepatiitti E -virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan. 

Kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalahoitoon – söivät eri tuotemerkkien meetvurstia 

THL kertoo, että sen tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 81 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea. THL:n tiedossa olevista sairastuneista puolet on joutunut sairaalahoitoon.

– THL:n haastattelemista 30 tapauksesta 27 mainitsi nauttineensa eri tuotemerkkien meetvurstia tai salamia sairastumistaan edeltävästi, THL:n sivuilla kerrotaan.

Hepatiitti E -virustartunnan saaneille ja väestörekisteristä satunnaisotannalla valituille vertailuhenkilöille on THL:n mukaan lähetetty kysely, jolla kartoitetaan tarkemmin lihatuotteiden syömistä.

Mikä on hepatiitti E, miten se tarttuu ja millaisia oireita se aiheuttaa? Lue lisää: Hepatiitti E -tartuntojen määrä kasvoi rajusti – moni sairastuneista oli syönyt meetvurstia tai salamia

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!