Hepatiittimeetvurstien vyyhti paisuu – THL: Kymmenet ihmiset joutuneet sairaalahoitoon

Kymmeniä ihmisiä on Suomessa joutunut sairaalaan hepatiitti E -tartunnan vuoksi. Lähes kaikki kertoivat syöneensä eri tuotemerkkien meetvurstia. Shutterstock

Viranomaiset selvittävät nyt, ovatko tietyt elintarvikkeet syynä hepatiitti E -virustartuntojen kasvuun Suomessa.

Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat torstaina meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta

Kotivara ilmoitti vetäneensä myynnistä meetvursteja, koska osassa tuotteista on tehty hepatiitti E -viruslöydös.

– Koska tarkkaa hepatiittiviruksen alkuperää raaka-aineessa ei pystytä toistaiseksi määrittämään, poistamme markkinoilta kaikki tuotteet, joissa on käytetty samaa puolivalmistetta kuin löydöserässä, Kotivara kertoo sivuillaan. 

Ruokavirasto: Muita mahdollisia elintarvikelähteitä selvitetään

Ruokavirasto kertoo sivuillaan, että elintarvikenäytteitä on tutkittu hepatiitti E -tartuntojen lähteen selvittämiseksi. Tutkimuksia tehdään yhdessä THL:n ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa

– Jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseinen meetvursti aiheuttanut hepatiitti E -tartuntoja vuoden 2024 aikana. Lisäksi etsitään muita mahdollisia elintarvikelähteitä.  

Ruokaviraston mukaan hepatiitti E -viruksia todetaan elintarvikkeista harvoin. On kuitenkin mahdollista, että virusta päätyy elintarvikkeeseen esimerkiksi virusta kantavan oireettoman eläimen lihan mukana. Tämä edellyttää sitä, että elintarviketta ei kuumenneta valmistusprosessin aikana: hepatiitti E -virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan. 

Kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalahoitoon – söivät eri tuotemerkkien meetvurstia 

THL kertoo, että sen tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 81 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea. THL:n tiedossa olevista sairastuneista puolet on joutunut sairaalahoitoon.

– THL:n haastattelemista 30 tapauksesta 27 mainitsi nauttineensa eri tuotemerkkien meetvurstia tai salamia sairastumistaan edeltävästi, THL:n sivuilla kerrotaan.

Hepatiitti E -virustartunnan saaneille ja väestörekisteristä satunnaisotannalla valituille vertailuhenkilöille on THL:n mukaan lähetetty kysely, jolla kartoitetaan tarkemmin lihatuotteiden syömistä.

Mikä on hepatiitti E, miten se tarttuu ja millaisia oireita se aiheuttaa? Lue lisää: Hepatiitti E -tartuntojen määrä kasvoi rajusti – moni sairastuneista oli syönyt meetvurstia tai salamia

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.