Lipposen nolo viisiprosenttinen

MTV3:n tuorein presidenttigallup sisältää kolme kovaa uutista:

1. SDP:n Paavo Lipposen kannatus menee alamäkeä. Se on vain viisi prosenttia! Lipposen ohi ovat menneet Timo Soini (ps.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Paavo Väyrynen (kesk.). Tulos on Lipposelle äärimmäisen nolo. Se on kaukana valtiomiessarjasta.

2. Kokoomuksen Sauli Niinistön kannatus on tippunut alle 50 %:n rajan. Se oli odotettavissa. 47 % kannatus on silti aivan täysin omaa luokkaansa. Jos toinen kierros tulee, Niinistö pesee kaikki muut murskaluvuin.

3. Peräti viidennes (19 %) ei osaa sanoa, ketä vielä äänestää. Se on huikean suuri epätietoisten joukko.

Eli tässä mennään, kun vaaleihin on aikaa reilut kaksi kuukautta.

Kun gallupin tulosta analysoi, analyysin voi aloittaa siitä, että peräti viidennes on siis ihan ulalla, ketä vaaleissa kannattaa. Se on tällaisissa gallupeissa poikkeuksellisen suuri luku. Se tarkoittaa myös sitä, että parin kuukauden kampanjoinnin aikana on mahdollisuuksia vielä merkittäviinkin muutoksiin.

Vaalien lopputuloksesta ei gallupin mukaan ole mitään epäselvyyttä. Niinistö voittaa mennen tullen. Toinen kierros on silti enemmän kuin todennäköinen. Mutta toisella kierroksellakin esimerkiksi Paavo Lipponen häviäisi Niinistölle murskaluvuin 72-12.

Palataanpa siis Lipposeen.

Kuten sanottu, nololta näyttää. Lipposella on viisiprosenttinen, Niinistöllä viisikymmenprosenttinen ja välisarjan ehdokkaatkin painavat Lipposen edelle.

Kun Lipponen elokuussa lähti ehdokkaaksi, SDP:n odotukset olivat korkealla. MTV3:n tuolloisessa gallupissa Lipposen kannatus oli 12 % - ja sen uskottiin lähtevän nousuun. Toisin on käynyt. Kannatuksesta on sulanut puolet.

Timo Soini on nyt MTV3-gallupin kakkonen 9 prosentin kannatuksella, Paavo Väyrynen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.) ovat menneet Lipposen ohi kuudella prosentillaan. Kun Niinistön johtoasema on niin selvä. taistelu kakkospaikasta on nousemassa vaalien ykkösmielenkiinnon kohteeksi. Jos Lipponen jää tässä kakkosporukassa viimeiseksi, se ei ole noloa pelkästään Lipposen (ei saavuta edes SDP:n alavireistä kannatusta) vaan koko puolueen kannalta.

Järjestystä voi selittää virhemarginaalilla, mutta Lipposen kannatuksen sulaminen on tosiasiaa myös puolueiden omissa, sisäisissä mittauksissa.

Puolueet tutkivat omissa tutkimuksissaan mm. ehdokkaiden kannatuspotentiaalia eli sitä, ketä ihmiset VOISIVAT äänestää.

MTV3:n tietojen mukaan Lipposen kannatuspotentiaali putosi puolueiden omissa tutkimuksissa syys-lokakuussa 8 prosenttia, samaa todistaa nyt MTV3:n gallup. Silti Lipponen on niissä kakkosena - tosin kaukana Niinistön takana - ja nousisi toiselle kierrokselle Soinin ja Väyrysen ohi. Isoja veikkauksia kukaan ei asiasta uskalla lyödä ja Euroopan talouskriisin myötä vähätkin vedonlyöjät ovat katomassa.

Mikä on selitys? Mörköefekti? Lipposen pääministerikaudelta ei kaikilla ole hyviä muistoja, ei myöskään puhemieskaudelta. SDP:ssa Lipposta on syytetty puolueen kannatuksen tippumisesta. Demareistakin Niinistöä kannattaa kymmenisen prosenttia enemmän kuin Lipposta, puolueen omaa ehdokasta. SDP:n johto ei ole muilta kiireiltään vaalikampanjaan avuksi ehtinyt - eipä muissakaaan puolueissa - ja SDP:n sisällä kitistään, että vaalikampanja on jo nyt hakoteillä heikon organisaation takia ja remmissä on vain jees-miehiä ja -naisia.

Nykyinen EU-kriisi ei paljon EU-myönteistä Lipposta auta. Vaikka Niinistö vei yhdessä Lipposen kanssa Suomen Euroopan talous- ja rahaliittoon ilman kansanäänestystä, Niinistön kamreerimainen säästöasenne tuntuu talouskriisin aikana menevän paremmin perille. Joka tapauksessa Niinistö on ainoa, johon kaksinkertaista pääministeriä ja ex-puheenjohtaja ja ex-puhemies Lipposta kannattaa verrata.

Vaalien loppukiri voi ottaa Lipposelle lujille, elleivät asetelmat ala muuttua. Tenttikierrokset ovat toisaalta vasta alkamassa. Aikaa ei ole tosin kuin pari kuukautta.

Suurin inhokki puolueiden sisäisissä tutkimuksissa on ollut puolestaan Timo Soini. Moni on valmis äänestämään Soinia, mutta Soinilla on myös eniten vihamiehiä eli niitä jotka sanovat, etteivät ikinä äänestäisi häntä.

Sellaisesta asemasta on vaikea nousta koko kansan presidentiksi. Soini on loistanut poissaolollaan myös vaalitenteistä, mikä on hänen kannaltaan ehkä viisasta. Tiistaina Soini ilmestyi Yhdysvaltain-matkaltaan keskelle eduskunnan EU-keskustelua. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja Soinin kiistelyssä kävi ilmi, että oppositiojohtajalla ei näytä olevan eurokriisin hoidolle jälkiviisauden lisäksi muuta vaihtoehtoa kuin käsienheiluttelu.

Vaalitaistelun loppusuoralla tarvitaan muutakin.

Kuvaavaa on, että MTV3:n gallupin mukaan Soini häviäisi toisella kierroksella jopa Paavo Väyryselle.

Lue myös:

    Uusimmat