Mainos

Lipponen vaatii EU-mailta joustoja

Pääministeri Paavo Lipponen uskoo EU:n rahoitusta ja maataloutta koskevien neuvottelujen etenevän suunnitellussa aikataulussa vielä Saksan puheenjohtajuuskauden aikana. Neuvotteluista on Lipposen mukaan kuitenkin tulossa hyvin tiukat.

Lontoossa Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa keskustellut Lipponen sanoi myös Britannian pyrkivän yhä sekä tiukkaan budjettilinjaan että maatalouden uudistamiseen aiotussa aikataulussa. Ratkaisua ei varmaankaan synny, elleivät erityisesti suuret jäsenmaat jonkin verran tingi omista lähtökohdistaan, toteaa Lipponen. Hänen mukaansa mahdollisuuksia parantaa mm. se, että voimakkaasti uudistuksia ajava Saksa on EU:n suurin nettomaksaja. Myös Blair korosti, että EU:n budjetin menot on saatava tiukaan kontrolliin, mikä merkitsisi helpotusta nettomaksajille. Budjettikuri ei kuitenkaan ole ainoa vaikea kysymys. Mikäli uudistuksia maataloudessa ei saada vietyä läpi, EU:n laajentuminen saattaa lykkääntyä.

Suomi voi osallistua liittoutumattomana

Pääministerit keskustelivat myös EU:n ulko-ja turvallisuuspoliittisen ulottuvuuden kehittämisestä. Suomi on Lipposen mukaan kiinnostunut erityisesti niistä keskusteluista joita parhaillaan käydään Englannin ja Ranskan välillä.

-Minulle tuli pääministeri Blairin kannanotoista hyvin selväksi se, että liittoutumattomat maat ovat tässä keskustelussa mukana yhtä hyvin kuin Naton jäsenmaatkin, ja voimme olla hyvin mukana kehittämässä Euroopan puolustusyhteistyötä, Lipponen sanoi keskustelujen jälkeen. Suomi voi näin olla osana Euroopan ja Yhdysvaltain euroatlanttisen turvallisuuspoliittisen yhteistyötä, ilman että Suomen tulisi olla osa Natoa.

Huomenna pääministeri Lipponen pitää Lontoon Cityn kaupungintalossa Euroopan unionia ja Suomen taloutta käsittelevän esitelmän. Iltapäivällä hän tapaa ylähuoneen Labour-ryhmää johtavan paronitar Jayn. Keskustelujen aiheina ovat mm. Suomen EU-puheenjohtajuus sekä tasa-arvoasiat.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.