Mainos

Lipponen: Työttömyys puolittuu 1999 lopussa

Työttömyys puolittuu tätä menoa vasta vuoden 1999 lopussa, mutta sosiaalidemokraattien on otettava myös seuraavaksi eduskuntavaaliteemakseen uusi työttömyyden puolitus, sanoi puheenjohtaja, pääministeri Paavo Lipponen Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Lipponen valoi kokousväkeen uutta itsetuntoa ja uskoa ennen lähestyvää vaalikautta. -Joko menemme mukaan yleiseen vähättelyyn, omien piikittelyyn ja "meitä lyödään"-mentaliteettiin, tai osoitamme sosiaalidemokratian suuren perinteen mukaista itsetuntoa.

Lipponen torjui epäilyt tilastoilla ja työvoimapoliittisilla toimilla kikkailusta. Suomen aktiivinen politiikka on EU-tasolla esikuva, ja työttömyys pienenee kaikilla mittareilla, hän painotti. Toimien piirissä olevien määrä on keväästä 1995 noussut 108 000:sta 130 000:een, mutta ero edellisen hallituksen politiikkaan on, että nyt painotetaan enemmän työllistymistä edistävää koulutusta, Lipponen sanoi.

Pääministeri toisti, että verohelpotuksia on valtion puolelta luvassa, mikäli parhaillaan neuvoteltavasta tuporatkaisusta tulee maltillinen. Alennusten painopiste tulee pieni- ja keskituloisille, ja varaa on jätettävä myös eläkeläisten aseman parantamiseen.

Lipponen puuttui uudelleen kuohua herättäneeseen keskusteluun mielipidetiedusteluista ja niiden tulkinnoista. Hän piti keskeisimpänä kysymyksenä sitä, miten ihmiset vastaavat kysymykseen Suomen linjasta, jos Emuun menee enemmistö EU:n jäsenmaista.

-Yksiselittäistä ohjetta ei saa gallupeista. Jos tänään vetoaa yhteen tulee huomenna uusi, Lipponen sanoi, eikä myöntänyt syyllistyneensä kansalaismielipiteen vähättelemiseen. -Kuka jyrää, pääministeri vai ne, jotka eivät halua tarkastella mielipidetutkimuksia analyyttisesti, Lipponen kyseli.

Kuntatalous ja moraali huolena

Valtuuston keskustelussa edustajat kantoivat huolta kuntien taloudesta, varsinkin kasvavissa ja runsaslapsisissa kunnissa. -Sosiaalidemokraatin on tänä päivänä vaikea olla kunnallisena päättäjänä, sanoi Helena Pihlajasaari Keski-Suomesta. Mutta huolta oli ideologian näkymättömyydestä Sdp:n politiikassa ja Lipposen julkiskuvasta.

-Jos äänestäjät vaikuttavat ajautuneen eri kannalle kuin päättäjät, ei pitäisi heti vetää johtopäätöstä että äänestäjät ovat menneet väärään suuntaan, huomautti Eero Laine Satakunnasta. Risto Kolanen Helsingistä pohti Ulf Sundqvist -tapauksen aiheuttamaa haittaa puolueelle. Hän pelkäsi, että demaripoliitikot vaikuttavat ihmisten silmissä liian ylimielisiltä ja itseriittoisilta, omassa oikeassa olemisen varmuudessaan.

-Pudonneet gallupluvut eivät merkitse mitään. Ihmiset odottavat suurempaa moraalia ja eettistä kestävyyttä sosiaalidemokraatiselta puolueelta, Kolanen sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.