Mainos

Lipponen: Ei ole olemassa yhtä kaavamaista maaseutua

Pääministeri Paavo Lipponen haluaa selkeästi hälventää kaupunki- ja maaseutupolitiikan vastakkainasettelua. Hän kiisti tänään Pirkanmaan liiton 50-vuotisjuhlassa väitteen, että Suomi jakautuu kahtia, maaseutuun ja kaupunkeihin.

-Alueellinen kehitys ja tutkimustulokset eivät tue tällaista mustavalkoista näkemystä. Totuus on monisäikeisempi. Eri alueet lomittuvat toisiinsa ja painiskelevat omien, yksilöllisten ongelmiensa kanssa, hän muistutti.

Lipponen harmitteli, että monet maaseutupolitiikkaa tekevät ja tutkivat yrittävät rakentaa kaupunkien ympärille muureja, jotka rajaisivat tiukasti maaseudun ja kaupungin rajan. Ajatuksena on ikään kuin kaupunki päättyisi siihen, mihin taaja asutus. Hän korosti, että kuitenkin monet tehtaat ja laitokset sijaitsevat maaseutumaisessa ympäristössä ja kuuluvat silti kaupunkeihin.

Lipposen näkemyksen mukaan Suomessa ei ole olemassa yhtä kaavamaista maaseutua. Maatalouden voimakas rakennemuutos vaikuttaa maaseudun kehitykseen eri tavoin maan eri osissa. Hän muistutti, että kun Itä-Suomen syrjäseuduilla maatalous vähenee, näyttävät erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomen maatalousalueet vahvistuvan. Vahvistuvia alueita yhdistää se, että ne voivat hyödyntää kaupunkiseutujen läheisyyttä.

-Ihmiset tuntevat tämän kehityksen hyvin omassa elämässään. Stakesilta ilmestyi äskettäin asiaan liittyvä tutkimus. Odotusten mukaisesti harvaan asutun maaseudun asukkailla oli synkin näkemys tulevaisuudesta. Yllättävää sen sijaan oli, että vaikka kaupunkiseutujen keskuksissa asuvat katsovat tulevaisuuteen myönteisesti, löytyivät kaikkein tyytyväisimmät kaupunkien läheiseltä maaseudulta, hän huomautti.

Aluekeskukset nousuun

Lipposen mielestä on myös karkeaa väittää, että aluepolitiikassa olisi annettu periksi. Hän mainitsi, että aluekeskusohjelma-alueilla asuu 85 prosenttia pääkaupunkiseudun ulkopuolisesta väestöstä. Ulkopuolisia alueita on kuitenkin linkitetty aluekeskusohjelmiin, esimerkiksi Pirkanmaalla. Ulkopuolisille alueille löytyy myös omat ohjelmansa.

-Kestävää menestystä voidaan luoda ainoastaan nostamalla maamme kymmenet aluekeskukset nousuun. Nousu saadaan aikaan osaamisella, yhteistyöllä sekä yritysten toimintaympäristöä ja ihmisten asuinympäristöä kehittämällä, hän korosti.

Lipponen muistutti myös, että uudistusten keskellä ei saa unohtaa maaseudun syrjäisiä kolkkia. Kyse on siis reuna-alueista, joissa maatalous hiipuu ja osaamiseen perustuva aluepolitiikka ei välttämättä toimi. Hänen mielestään näillä alueilla julkisen vallan on turvattava elämisen edellytykset ja tarvittavat julkiset hyvinvointipalvelut.

-Käytettäköön tähän tarkoitukseen sitten harkinnanvaraisia valtionosuuksia, suoria tukia, infrastruktuurihankkeita tai vaikkapa työnantajamaksualennuksia, kuten tällä hetkellä Pohjois-Lapissa ja saaristossa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.