Mainos

Lintuinfluenssa levisi siipikarjaan EU:ssa

Ranskan kalkkunakuolema on ensimmäinen tarhatuissa linnuissa todettu H5N1-tautitapaus EU:n alueella. Villilinnuista ihmiselle vaarallista virusta on löydetty jo kahdeksassa EU-maassa.

Ranskasta löydetty lintuinfluenssatapaus on varmistunut vaaralliseksi H5N1-tyypiksi, kertoo Ranskan maatalousministeriö. Virusta on tavattu itäranskalaisella kalkkunatilalla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lintuinfluenssan ihmiselle vaarallisen muodon esiintyminen vahvistetaan tarhatussa siipikarjassa EU:n alueella.

Kalkkunatila sijaitsee Versailleux'ssa noin 80 kilometrin päässä paikasta, josta viime viikolla löydettiin H5N1-virusta kantanut villisorsa. Tilalla kuoli 400 kalkkunaa, minkä jälkeen tilan muut 11000 lintua teurastettiin. Viisi tilalla työskennellyttä on saanut sairauteen estolääkitystä.

Viranomaisten mukaan kalkkunat ovat voineet saada tartunnan sorsan ulosteista.

Japani reagoi tietoon kalkkunoiden H5N1-kuolemista lopettamalla ranskalaisen siipikarjanlihan tuonnin ja uhkaamalla laajentaa kieltonsa myös hollantilaisiin tuotteisiin.

Ranska on EU:n suurin siipikarjantuottaja. Maan hallituksen mielestä kansalaisten ja kauppakumppaneiden huoli on ylilyönti.

- Valitettavasti asiasta on syntymässä perusteetonta paniikkia. Munien ja linnunlihan syömisessä ei ole mitään vaaraa, sanoi maatalousmessuilla Pariisissa vieraillut presidentti Jacques Chirac.

H5N1-tyypin viruksen aiheuttamaan lintuinfluenssaan on kuollut noin 90 ihmistä Aasiassa ja Turkissa. Ranskan pääministeri Dominique de Villepin vakuuttaa, että hallitus on valmistautunut mahdollisen epidemian puhkeamiseen maassa.

H5N1-virusta jo kahdeksassa EU-maassa

Saksassa H5N1-virusta löydettiin luonnonvaraisista linnuista Bodenjärven alueelta läheltä Sveitsin rajaa. Myös Schwedtin kaupungista läheltä Puolan rajaa löydettiin kuolleita lintuja, joiden otaksutaan menehtyneen lintuinfluenssaviruksen vaaralliseen muotoon.

Vaarallista H5N1-virusta on löydetty kahdeksasta EU-maasta: Saksasta, Ranskasta, Kreikasta, Italiasta, Itävallasta, Slovakiasta, Sloveniasta ja Unkarista. Saksalaisten tutkijoiden mukaan Keski-Euroopassa leviävä virus tarttuu poikkeuksellisen herkästi linnusta toiseen.

Kiina kertoi tänään taudin tarttuneen kahteen ihmiseen. Myös Irakissa ja Nigeriassa pelätään taudin levinneen lintuja käsitelleisiin ihmisiin.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 25.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.