Linnakeketjun alasajo

Gyltön tukikohdassa Korppoossa odotetaan jännittyneinä turvallisuusselonteon vaikutuksia

Turun saaristossa jatkuu merivoimien toinen tämän vuoden pääsotaharjoitus. Siljaksi nimetty harjoitus on Saaristomeren meripuolustusalueen viimeisiä isoja harjoituksia nykyisellä organisaatiolla. Joukko-osastossa ja erityisesti Gyltön tukikohdassa Korppoossa odotetaan jännityksellä, miten valtioneuvoston turvallisuusselonteko koettelee pienen saaristokunnan suurinta työnantajaa. Odotettavissa on kymmenien työpaikkojen katoaminen.

Rannikkojääkärit ja rannikkotykistön itseensä sulauttanut merivoimat naamioituu itsekin maastoväreihin ja Silja-harjoituksen keskipisteessä Gyltössä häärii enemmän muita sotilaita kuin laivaväkeä. Harjoituksen johtajaa ei uskoisi alkuperältään oikeaksi laivastoupseeriksi.

- Nyt ei oikeastaan puhuta enää yhteistyöstä. Nyt toimitaan yhden saman johdon alaisina. Elikä toiminta on siinä mielessä huomattavasti yksinkertaisempaa, kommodori Veli-Jukka Pennala sanoo.

Puolustushaara luopuu kiinteästä rannikkotykistöstä vuoteen 2020 mennessä. Linnakkeiden avulla luotu aukoton läsnäolo etelärannikolla korvataan nopealiikkeisillä rannikkojoukoilla. Raskaille rannikkotykeille ei kouluteta enää varusmiehiä Saaristomeren meripuolustusalueella, aliupseerioppilaat tulivat ampumaan Gyltöhön Kirkkonummen Upinniemestä. Suomenlahdella kiinteän rannikkotykistön alasajo käy vähän hitaammin.

Kouluttaja ei usko tulevien varusmieskouluttajien motivaation kärsivän, vaikka iltarusko häämöttää aselajille.

- Tokihan tällaiset nuoret miehet, jotka varmasti pääsevät nopeasti kertaamaan varusmiespalveluksen jälkeen, löytävät motivaatiota lähteä satakolmekymppisammuntoihin. Kuitenkin kun on mukava kalusto, on mukava lähteä aina tykillä ampumaan, kadettiylikersantti Tuomas Syvänen uskoo.

Paitsi mukava, merivoimien mukaan myös huipputehokas kotimainen rannikkotykkijärjestelmä tuotiin linnakkeille vasta parikymmentä vuotta sitten. Silloisen panostuksen moittiminen nyt olisi merivoimien mielestä jälkiviisastelua. Turvallisuusympäristö oli peräti toinen. Puolustushaara keskittyy nyt linnakeketjun alasajon valmisteluun, kunhan eduskunta antaa vuoden vaihteessa suuntaviivat.

Gyltössä odotetaan kireän vaitonaisinsa Turun rannikkopatteriston lakkauttamista. Se voi viedä pienestä saaristokunnasta kymmeniä työpaikkoja.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat