Mainos

Linja-autoliikennettä karsitaan rajusti

Syrjäseutujen linja-autoliikenteeseen on luvassa rajuja supistuksia. Peräti 800 linja-autovuoroa aiotaan lakkauttaa ensi vuonna.

Lääninhallitukset ovat tukeneet kannattamatonta liikennettä jotta syrjemmälläkin pääsisi liikkumaan myös ilman omaa autoa, mutta rahat eivät enää riitä.

Ostojen turvin on pidetty yllä erityisesti runkoliikennettä kuntien välillä. Nyt yhä useampi vuoro on kannattamaton, kun kustannukset ovat nousseet ja väki syrjäseuduilta vähentynyt.

Ensi vuonna 800 kannattamatonta linja-autovuoroa on lakkautusuhan alla koko maassa. Jos linja-auton ajamasta lenkistä jää pois tukea saanut osuus, on koko vuoro usein vaarassa.

Heijastusvaikutusten arvioidaan vähentävän linja-autovuoroja maasta jopa yli 2 000.

- Jos on kyseessä ainut liikenne, joka on ostettu ja se jää pois, niin sehän on tietenkin kuntalaisille katastrofi ja samoin alueen yrittäjille toimitusjohtaja Reijo Hobin Kuopion Liikenteestä arvioi.

Linja-autoyrityksissä supistukset saattavat merkitä työpaikkojen menetyksiä.

Tähän asti linja-autoliikenne on supistunut eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa. Nyt lakkautusten painopiste on etelässä: uhanalaisista 800 vuorosta 150 on Etelä-Suomen läänissä.

Läänit saavat joukkoliikenteen palvelujen ostoon valtiolta tänä vuonna 26,8 miljoonaa euroa. Vuodelle 2005 on luvassa kolmen miljoonan euron pudotus.

Nyt lakkautusuhan alla on niin paljon vuoroja, että heijastusvaikutuksineen ne vastaavat 10 prosenttia koko maan vuoroista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.