Mainos

Liikunta voi vähentää Alzheimer-riskiä

Laihdutus ja liikunta saattavat vähentää olennaisesti Alzheimerin taudin riskiä. Kuopiolainen tutkijaryhmä on selvittänyt Alzheimerin taudin yhteyttä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Tutkimukseen osallistui lähes tuhat 68-79-vuotiasta kuopiolaista. Ryhmän tutkimustulokset julkaistaan tänään British Medical Journal -lehdessä.

Kuopion yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että metabolinen oireyhtymä lisää Alzheimerin taudin riskin moninkertaiseksi. -Metabolinen oireyhtymä on ainakin osittain estettävissä elämäntavan muutoksilla, kuten laihdutuksella ja liikunnalla, joten myös Alzheimerin taudin riski voi vähentyä samoilla keinoilla, kertoo dosentti Johanna Kuusisto.

Jo aiemmin on saatu näyttöä siitä, että diabetes lisää Alzheimerin taudin riskiä. -Nyt osoitetaan, että myös insuliinitaso ja heikentynyt sokerinsieto ovat ratkaisevia. Tämä on ensimmäinen suuri väestötutkimus, joka osoittaa asian kiistattomasti.

Metabolinen oireyhtymä on usean sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja aikuistyypin sokeritaudin vaaratekijän muodostama ryväs. Sen perimmäinen syy on insuliinin heikentynyt vaikutus elimistössä. Kyseessä on elintasosairaus, joka puhkeaa perimän, liian energiansaannin, rasvaisen ruokavalion, vähäisen liikunnan ja mahdollisesti muutamien lääkkeiden käytön seurauksena. On arvioitu, että metabolinen oireyhtymä esiintyy jopa joka viidennellä suomalaisella.

Alzheimerin taudin arvioidaan lisääntyvän tulevaisuudessa nopeasti. Yli 65-vuotiaista 2-4 prosenttia sairastaa tautia. Yli 80-vuotiaista tauti on jo joka kymmenennellä. Tutkimukseen osallistui Kuusiston lisäksi myös muita professori Markku Laakson ja professori Paavo Riekkisen tutkijaryhmän jäseniä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.