Mainos

Liikennevakuutusten bonukset EU:n hampaissa

Suomen liikennevakuutusten bonusjärjestelmä on EU-komission tarkasteltavana. Komissio epäilee, että sosiaali- ja terveysministeriön säätelemä bonusjärjestelmä rajoittaa kilpailua. Sosiaali- ja terveysministeriö torjuu syytökset. Myös vakuutusyhtiöt pitävät nykyistä järjestelmää säilyttämisen arvoisena ja kuluttajalle selkeänä.

Liikennevakuutuskeskuksen vakuutusosaston johtaja Leena Tervonen perustelee yhtenäistä bonusjärjestelmää kuluttajan edulla. Kun joka yhtiön asiakkaille kertyy bonuksia samaan tahtiin, on helpompi verrata hintoja ja vaihtaa vakuutusyhtiötä, Tervonen sanoi. Bonusta kertyy 10 prosenttia ensimmäisenä vuonna, seuraavina viisi prosenttia, kunnes maksimimäärä 70 prosenttia on 13:n kolarittoman vuoden jälkeen koossa. Vahingon aiheuttaminen tuo 20 prosenttia takapakkia. Noin kaksi kolmasosaa autoilijoista saa korkeimman bonustason, keskimääräinen bonus on 60 prosentin tienoilla.

Vakuutuksia valvova sosiaali- ja terveysministeriö on selostanut Suomen järjestelmää komissiolle. Ministeriö toteaa, että vakuutusyhtiöt voivat nykyään asettaa perusmaksut suhteellisen vapaasti, ottaen maksuperusteiksi mitä tekijöitä haluavat. Rajoituksena on vain, että maksut pysyvät kohtuullisina suhteessa vakuutuksista aiheutuviin kustannuksiin. Suomessa yhtiöillä on sopimuspakko, eli ne eivät voi torjua asiakkaita. Eräissä maissa yhtiöt voivat kieltäytyä vakuuttamasta usein onnettomuuksiin joutuvaa autoilijaa. Silloin on syntynyt erikoistuneita yhtiöitä, jotka vakuuttavat ongelmakuljettajia hyvin kovaan hintaan.

Syksyllä lähetettyyn kirjelmään ei vielä ole kuulunut komissiolta vastausta. Suomalaista muistuttavat liikennevakuutusten bonusjärjestelmät ovat käytössä myös Ranskassa ja Belgiassa, ja komissio on kirjeenvaihdossa myös näiden maiden kanssa. Kreikka on joutunut komission vaatimuksesta muuttamaan järjestelmäänsä. Muissakin maissa vakuutusyhtiöt antavat hyville kuljettajille bonuksia - mutta vakuutusyhtiöillä on omat taulukkonsa.

Suomalaisviranomaisten mielestä ministeriön tekemät bonussäännöt eivät rajoita ulkomaalaisten vakuutusyhtiöiden kilpailumahdollisuuksia, sillä ne pätevät samalla lailla suomalaisiin ja ulkomaalaisiin vakuutuksentarjoajiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.