Liikenneministeri Aura eroaa, Vennamo erotettu

Liikenneministeri Matti Aura eroaa hallituksesta. Eron taustalla on Soneran osakekaupoista syntynyt jupakka. Se sai alkunsa, kun julkisuuteen tuli tieto pääjohtaja Pekka Vennamon suosimisesta Soneran osakeannissa. Sonera on puolestaan erottanut aamulla Vennamon. Auran mukaan Vennamo erotettiin, koska hän oli antanut vääriä tietoja osakeomistuksistaan.

Liikenneministeri Matti Aura (kok.) ilmoitti tänään kello 10 pyytävänsä, että tasavallan presidentti vapauttaa hänet valtioneuvoston jäsenyydestä. Aura on kuitenkin liikenneministerinä valmis selvittämään Sonera-asian eduskunnalle.

Aura sanoi katsovansa, ettei hänellä ole edellytyksiä liikenneministerin viran menestyksekkääseen hoitamiseen. Hän perusteli päätöstään sillä, että hän on tehnyt väärän arvion Soneran pääjohtajasta Pekka Vennamosta.

Auran mukaan Vennamo ei sinänsä valehdellut kertoessaan Sonera-osakeostoistaan. Vennamo kuitenkin antoi väärää tietoa. Vennamo oli salannut sen, että hän oli myynyt osakkeita perheenjäsenilleen. Aura ei koe uhrautuneensa kenenkään puolesta. Kyse on hänen mukaansa luottamuspulasta.

Aiemmin aamulla ilmoitettiin, että Sonera-yhtymän pääjohtaja Pekka Vennamo on erotettu tehtävistään. Yhtymän hallitus on nimittänyt diplomi-insinööri, oikeustieteen kandidaatti Aulis Salinin yhtiön toimitusjohtajaksi.

Pekka Vennamo joutui viime viikolla laajan arvostelun kohteeksi, kun hänen ja hänen yrityksensä Soneran osakeannissa tekemät merkinnät tulivat ilmi. Soneran osakkeen hinta on kaksinkertaistunut lokakuun annin jälkeen. Osakkeen listautumishinta oli tuolloin 45 markkaa eli 7,57 euroa. Aros Securitiesin pääanalyytikko Lauri Rosendal arvioi tuoreeltaan, ettei Vennamon vapauttaminen tehtävästään vaikuta Soneran osakkeen hintaan. Rosendahlin mukaan uutinen tuli yllätyksenä, ja nostaa esiin monia kysymyksiä osakemyynnistä yhtiön johdolle.

Talonen: Päätös tehtiin yhtiön edun nimissä

Soneran hallituksen puheenjohtaja, Orionin pääjohtaja Markku Talonen sanoi yhtiön hallituksen tehneen päätöksen toimitusjohtaja Pekka Vennamon vapauttamisesta tehtävistään yhtiön edun nimissä. Hänen mukaansa "turhanaikaisen häslinkin" katsottiin voivan olevan rasitteeksi yhtiölle. Hän tarkensi sen tarkoittavan Vennamon osakekaupoista syntynyttä melua ja kohua.

Hänen mukaansa ratkaisun takana on vain Vennamon osakekaupoista syntynyt häly, mutta arvopaperimarkkinalain mukaista sisäpiiririkkomusta tai -rikettä Vennamon ei ole katsottu tehneen. Talosen mukaan arvio perustuu Rahoitustarkastuksen aiemmin antamaan pikaselvitykseen asiasta.

Meritan notariaattipalvelussa virhe

Sen sijaan Talonen korosti Vennamon toimineen virheellisesti antamalla tietoja tipottain julkisuuteen. Sisäpiirisäännösten mukaisen ilmoituksen Soneran osakkeiden myynnistä perheenjäsenilleen Vennamo on Talosen mukaan kertonut antaneensa myynnin hoitaneen Meritan notariaattipalvelun tehtäväksi.

Meritassa kyseiset arvo-osuustilisiirrot olivat jääneet tekemättä. Kukaan Meritasta ei osannut sanoa, miksi. Johtaja Timo Nikinmaan mukaan kyseessä oli vahinko.

Talonen kertoi yhtiön hallituksen erottamisratkaisun olleen yksimielinen. Hän ei suostunut kertomaan, oliko Vennamo läsnä hallituksen aamuisessa kokouksessa, mutta kaikkia osapuolia on hänen mukaansa kuultu ja asiasta on keskusteltu asiallisesti. Talonen korosti, että toimitusjohtajan täytyy olla asemansa puolesta täysin toimivaltainen ja vailla rasitteita.

Hänen mukaansa osakekauppojen kommentoinnissa ei sinänsä ole mitään väärää eikä yhtiö ole ollut niissä osapuolena, mutta jatkuva keskustelu asiasta olisi voinut olla rasitteeksi yhtiölle. Talonen ei myöskään suostunut kertomaan, millaisen korvauksen eli ns. kultaisen kädenpuristuksen Vennamo saa.

Vennamo sanoo olevansa yllättynyt

Soneran pääjohtajan paikalta erotettu Pekka Vennamo kiisti toimineensa väärin tai antaneensa julkisuuteen väärää tietoa Soneran osakkeilla tekemistään kaupoista. Hän kertoi olevansa yllättynyt erottamispäätöksestä ja pahoitteli liikenneministeri Matti Auran päätöstä erota hallituksesta. Vennamon mielestä hänellä ei ollut mitään syytä tai velvollisuutta tiedottaa erikseen noin 5 300 osakkeen edelleen myymistä vaimolleen ja tyttärilleen, koska hän antoi kaupat tehneet yhtiön hoidettavaksi asian ilmoittamisen sisäpiirirekisteriin eikä perheen kokonaisomistuksessa tapahtunut muutoksia.
-Sisäpiirirekisteri on juuri tätä varten, hän sanoi. Hän myös kertoi arvioineensa, että perheen sisäisellä pienellä kaupalla ei ollut arvopaperimarkkinalain mukaista merkitystä yhtiön osakkeen arvoon.

Hän myös tähdensi, ettei hänen perheensä saanut järjestelyssä taloudellista hyötyä ja osakkeet ovat edelleen hänen itsensä täydellisessä määräysvallassa. Osakkeiden siirrolla hän maksoi velkansa perheenjäsenilleen. Vennamon mukaan erillisen ilmoituksen antaminen perheen omaisuuden sisäisistä siirroista olisi vain asettanut perheen kateellisten puheiden kohteeksi. Hän korosti koko ajan puhuneensa perheen omistuksessa olevista Soneran osakkeista.

Vennamo sanoi kieltäytyneensä eroamasta, koska hän ei katso tehneensä mitään väärää. Jos pääomistaja ei tunne luottamusta toimitusjohtajaan, ainoa ratkaisu on toimitusjohtajan vapauttaminen tehtävistään, sillä omistajaa ei voi vaihtaa, hän summasi. Vennamo kertoi kuulleensa ministeri Auran epäluottamuksesta häntä kohtaan sunnuntaina, kun valtiota Soneran hallituksessa edustava neuvotteleva virkamies Kalevi Alistalo otti häneen yhteyttä. Vennamon mukaan asia ei ollut esillä Auran ja hänen henkilökohtaisessa tapaamisessa päivää aiemmin. Vennamo tosin myönsi olleensa yllättynyt, että Aura ei vielä lauantaina ollut tietoinen perheen sisäistä kaupoista.

Vennamon mukaan hän ei voi tietää syytä tähän, sillä kaupat tehtiin heti ensimmäisenä pörssipäivänä 16. lokakuuta. Kaupat hoitanut yhtiö saattoi Vennamon mukaan hoitaa ilmoituksen sisäpiirirekisteriin sen jälkeen, kun hän toimitti sille asianmukaiset paperit 27. lokakuuta.

Vennamo katsoi, että hänellä ei ole syytä luovuttaa omilla rahoillaan hankkimia Soneran osakkeita pois. Hänellä ei myöskään ole aikeita myydä niitä nopeasti pois, sillä hän odottaa yhtiön nykyisen johdon toimivan niin, että osakkeiden arvo nousee. Vennamon mukaan ministeriössä oltiin myös täysin tietoisia, millaisia määriä hän oli hankkimassa yhtiön osakkeita ja että osaa oltiin hankkimassa sijoitusyhtiön nimiin. Myös Aura puolusti vielä tänäänkin Vennamolle myytyä osakemäärää.

Vennamo kertoi, että Aura ei ollut kieltänyt häntä myymästä hankkimiaan Soneran osakkeita. Sen sijaan hän myönsi ministeriön virkamiesten antaneen julkisuuteen lausuntoja, että yhtiön johdolta ei hyväksytä pikavoittoja Soneran osakkeilla. Myös Aura sanoi, ettei myyntikiellosta ollut kirjallista sopimusta. Vennamo tähdensi, että perheen sisäisissä kaupoissa ei ollut kyse minkäänlaisten voittojen tekemisestä, sillä kauppahinta oli pari markkaa korkeampi osakkeelta kuin osakkeen merkintähinta. Tämä johtui siitä, että lähipiirin kaupoissa hyväksytään 25 prosenttia markkinahintaa alhaisempi myyntihinta. Vennamon muistin mukaan perheen kaupat tehtiin 48 markan kappalehintaan. Valtio myi osakkeita 45 markalla.

Tulevaisuus auki

Vennamo sanoi, ettei hänellä ole aikeita palata politiikkaan, mutta muuten hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ovat auki. Vennamo kiitteli tiedotustilaisuudessa Auran toimintaa Soneran osakemyynnissä erinomaiseksi viimeistä "möhläystä" lukuunottamatta. Tällä hän viittasi omaan erottamiseensa ja Auran päätökseen erota maan hallituksesta. Vennamo arveli, että hänen julkinen parjaamisensa Soneran osakekaupoissa on saanut ainakin osittain myös poliittisia piirteitä lähestyvien vaalien vuoksi.

Vennamon ilmoituksen mukaan hänellä on nyt henkilökohtaisessa omistuksessa noin 16 000 Soneran osaketta. Lisäksi hän omistaa täysin omistamansa Sijoitus Oy:n kautta 25 000 osaketta. Hänen vaimonsa ja kolme tytärtään omistavat noin 10 000 Soneran osaketta. Vain yksi tyttäristä on alaikäinen.
(MTV3-STT-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat