Mainos

Liikemiestä epäillään jättihuijauksesta

Hollantilais-kanadalaista miestä vastaan saatiin nostettua syyte viime tingassa. Hän osti vuonna 1997 suuren määrän suomalaisen yhtiön osakkeita, mutta maksoi vain osan.

Jättihuijauksesta yrityskaupoissa epäilty liikemies saa syytteen törkeästä kavalluksesta. STT:n tietojen mukaan kavalletuksi epäilty summa on yli 17 miljoonaa euroa.

Vyyhti liittyy suomalaisen kiinteistöyhtiön InterGlobian osakekauppoihin, joita hierottiin kymmenen vuotta sitten. Hollantilais-kanadalainen liikemies osti suuren määrän osakkeita, mutta maksoi vain osan. Hän sai hallintaansa hiukan yli puolet yhtiön osakkeista. Epäilyjen mukaan liikemies pumppasi yhtiön täysin tyhjiin ja katosi. Syyttäjä katsoo, että liikemies anasti yhtiön varat.

Epäilty rikos tapahtui jo vuonna 1997, mutta mies napattiin Hollannista vasta äskettäin. STT:n tietojen mukaan poliisi iski tilintarkastustoimiston käytävällä, kun mies oli menossa eräisiin neuvotteluihin. Mies vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä puolestaan sai syytteen nostettua viime tingassa, sillä juttu olisi kohta vanhentunut.

Epäilty on poliisikuulusteluissa kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikolliseen.

Vakuutti tuloa kyynelsilmin

Liikemies on ollut vangittuna viime vuoden lopulta saakka, mutta hänet on nyt laskettu vapaalle jalalle. Hän on vakuuttanut saapuvansa oikeudenkäyntiin, joka alkaa elokuussa.

- Häntä on kauheasti patistettu tulemaan. Haluan uskoa, että hän tulee. Uskon hänen ymmärtävän, ettei ole kivaa olla kymmentä vuotta niin, että poliisit ovat perässä, syyttäjä sanoo.

Nyt, kun syyte on nostettu, kestää jälleen kymmenen vuotta ennen kuin epäilty kavallusrikos vanhenee.

Syyttäjän mukaan mies vakuutti lähes kyynelsilmin tulevansa oikeudenkäyntiin. Liikemies vapautettiin tutkintavankeudesta, koska hänen äitinsä on Hollannissa erittäin sairaana.

"Isännöi kuin omalla lompakolla"

Rikosjutussa asianomistajana on InterGlobian konkurssipesä, jonka syyttäjä katsoo kokeneen suurmenetykset. Kun kaupat tehtiin vuosia sitten, InterGlobian arvo oli 17 miljoonaa euroa. Nyt kiinteistöyhtiö on konkurssissa.

InterGlobia omisti muun muassa suuren joukon kiinteistöjä eri puolilla maailmaa. Syyttäjän mukaan liikemies isännöi yrityksessä "kuin se olisi ollut hänen lompakkonsa". Miehen epäillään siirrelleen omaisuuden omiin intressipiireihinsä.

1990-luvun osakekaupoissa suomalainen sijoitusyhtiö Finvest (nykyisin Amanda Capital) myi liikemiehelle yli puolet InterGlobian osakekannasta. Finvest sai kaupoista sovitut miljoonat. Sen sijaan vähemmistön osakkeista myynyt kiinteistösijoituskonserni Interavanti katsoo, ettei se ole vieläkään saanut rahojaan.

Interavanti perää Helsingin hovioikeudessa Amanda Capitalilta 2,9 miljoonan euron vahingonkorvauksia, koska sen mielestä yhtiö toteutti osakekaupat omaksi edukseen ja jätti kaikki muut osakkeenomistajat oman onnensa nojaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.