Mainos

Liikanen: Rahoitusmarkkinoilla suuri epäluottamus

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että rahoitusmarkkinoilla vallitsee tällä hetkellä suuri epäluottamus.

- Pankit eivät luota toisiinsa. Riskilisät ovat nousseet, mikä tarkoittaa sitä, että sekä pankit että kansalaiset joutuvat maksamaan korkeamman koron.

Liikanen otti eilen voimakkaasti kantaa rahoitusmarkkinoiden tilanteeseen.

Pankit ovat myös tehneet suuria tappioita maailmalla, ja tämä syö niiden pääomia. Pääoman supistuessa kyky antaa lainaa vähenee.

- Eli yhtä aikaa hinta nousee ja lainan anto supistuu. Tämä vaikuttaa kasvuun, Liikanen korostaa.

Liikasen mukaan Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden ongelmat tulivat periaatteessa yllätyksenä.

- Kun korot olivat pitkään matalat ja luottotappiot vähäiset, oletettiin, että tilanne jatkuu loputtomiin. Kun yhdessä kohtaa sitten havaittiin ongelma, epäiltiiin, että ongelmia on kaikkialla. Epäluottamus levisi.

Öljyn ja ruuan hinnan nousu maailmalla vaikuttaa Liikasen mukaan melko suoraan Suomen talouskehitykseen.

-Meillä on se hankala tilanne, että toisaalta kasvu hidastuu ja toisaalta inflaatio kiihtyy. Ennuste lähtee kuitenkin siitä, että hintataso nyt asettuisi.

Liikasen mukaan on kuitenkin selvää, että kun maailmantalouden kasvu hiipuu ja kun rahoituksen kustannukset nousevat, se vaikuttaa Suomen talouskasvuun.

- Neljä, viiden prosentin kasvun vuodet ovat ohi, nyt asetutaan vähitellen lähemmäs kahta prosenttia.

Liikanen muistuttaa, että euromaiden joukossa Suomen palkankorotukset ovat korkeimpia yhdessä Slovenian kanssa. Hän sanoo, että kulutuksen kasvu ei kuitenkaan voi kasvaa enempää kuin mitä tuottavuus lisääntyy. Kun mennään tuottavuuden yli, inflaatio kiihtyy.

- Huonoimmassa vaihtoehdossa käy niin, että ensi vuonna alkaa työttömyys lisääntyä ja talouden kasvu heikentyä, Liikanen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.