Taisto, 74, sai yksinäiseltä ystävältään puhelun hädän keskeltä – erakon luona odotti karmea näky

72-vuotias Eeva Mäkinen kertoo, mistä vanhusten yksinäisyys johtuu ja mitä asialle voidaan tehdä 1:09
Katso video: Leskeksi jäänyt Eeva Mäkinen kertoo, mistä ikäihmisten yksinäisyys johtuu ja mitä asialle voidaan tehdä.

Hyvinkääläinen Taisto Kerttula, 74, on auttanut erakoitunutta ystäväänsä pitkään, mutta vasta vakava sairastuminen paljasti, miten huonossa kunnossa yksinäisen miehen koti oli. Tuntemattomat hyväntekijät auttoivat Taiston perhettä tekemään huoneistosta asumiskelpoisen.

Joulua edeltävänä perjantaina Taisto Kerttulan puhelin soi. Toisessa päässä oli Taiston ystävä, joka pyysi apua. Hän oli maannut kotinsa lattialla maanantaista asti. Vasta monen päivän jälkeen erakoituneen ikäihmisen oli onnistunut ryömiä puhelimensa luokse.

Taisto hälytti paikalle ambulanssin, joka vei sydämen vajaatoimintaan sairastuneen ystävän sairaalaan. Ensihoitajien käynti sisällä asunnossa paljasti kodin olevan karmeassa kunnossa. Taisto sai valtakirjan avulla avaimet asuntoon ja todisti pian näkyä omin silmin.

– Huoneistoa ei ollut siivottu pariinkymmeneen vuoteen, Taisto kertoo.

Hän oli auttanut ystäväänsä monet kerrat, muttei ollut päässyt näkemään tämän kotia kokonaisuudessaan. Vaatekomeroihin sullotut kymmenet pullokassit olivat vasta esimakua kaaoksesta.

Patjat ja matot olivat menneet käyttökelvottomiksi, kun lattialle lyyhistynyt mies oli laskenut alleen. Kylpyhuoneessa puolestaan odotti rikkinäinen suihku ja läjä pinttynyttä likaa.

– Vessanpönttöä ei ollut pesty 20 vuoteen.

Puhdistusta kaipasi myös keittiö, joka oli Taiston mukaan erityisen kamalassa kunnossa. Siellä ei mahtunut edes liikkumaan. Kokonaisuudessaan koti oli asuinkelvoton.

Tuntemattomat hyväntekijät avuksi

Erakon jouduttua sairaalaan Taisto läheisineen kääri hihansa ja ryhtyi hommiin. He lastasivat pakettiautollisen täyteen poltettavaksi menevää jätettä, kuten pinttynyttä likaa täynnä olevia petivaatteita ja mattoja.

Tyhjä koti toipilasta ei kuitenkaan odota, mistä on kiittäminen paikallisten hyväntahtoisuutta.

Facebookin kautta Taiston tyttären onnistui löytää korvaavat välineet kaikelle, mitä heidän oli pitänyt heittää pois. Tarvittavien asioiden listalla oli muun muassa keittiötarvikkeita, suihkuletku ja -pää, sänkytavaroita, mattoja, siivousvälineitä sekä hygieniatuotteita.

Tuntemattomat lahjoittivat ikäihmiselle esimerkiksi kahvin- ja vedenkeittimen, mikron, petivaatteita sekä uuden runkopatjan.

– Oli yllättävää, että kaikki mitä pyydettiin, kaikki saatiin, Taisto sanoo.

– En uskonut, että sieltä tällä tavalla tulee.

Pari olohuoneen mattoa Taiston pitää vielä käydä hakemassa tukusta. Muuten somesta löydetyt auttajat ovat tuoneet lahjoituksensa kotiovelle asti.

Avulla tarvetta jatkossakin

Siivous ei ole vieläkään valmis. Taiston mukaan lattian kaipaavat vielä loppupesua ja pari tuolia roskiin viemistä.

Kun ystävä pääsee kotiutumaan sairaalasta, saanee hän avukseen säännöllisesti kotona käyvän hoitajan, Taisto arvioi. Hän aikoo myös itse auttaa jatkossakin lapsuudesta asti tuntemaansa miestä.

Taisto uskoo, että mikäli erakoitunut ystävä ei olisi sairastunut, olisi tilanne jatkunut vielä pitkään samanlaisena ja mies joutunut elämään asuinkelvottomassa ympäristössä.


Lue myös:

    Uusimmat