Liika nukkuminen voi tappaa – tätä enempää ei kannata yössä koisia

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi 6:52

Suositeltua 7–8 tuntia pidemmät yöunet kasvattavat riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, varoittaa tuore tutkimus.

Videolla tavataan Suomen paras nukkuja ja saadaan vinkkejä unen parantamiseen.

Tutkijat uskovat, että suositellun 7–8 tunnin yli tai ali nukkuminen saattaa merkitä kohonnutta riskiä sydän- ja verisuonitauteihin.

Brittiläisten Keelen, Manchesterin, Leedsin and East Anglia yliopistojen tutkijoiden yhteistyössä syntyneen tutkimuksen mukaan yli kymmenen tuntia nukkuvien ihmisten riski kuolla ennenaikaisesti oli 30 prosenttia suurempi kuin seitsemän tuntia nukkuvien.

Liika nukkuminen vakava terveysriski

Journal of the American Health Association -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tarkasteltiin 74 aiemmasta tutkimuksesta kertynyttä tietoa yli kolmesta miljoonasta ihmisestä.

Vuosina 1970–2017 kerätyn datan perusteella kävi ilmi, että yli kymmenen tuntia nukkuvat kuolivat ennenaikaisesti 30 prosenttia todennäköisemmin kuin seitsemän tuntia nukkuvat.

Yli kymmenen tunnin unet näyttivät tutkijoiden laskelmien mukaan nostavan riskiä kuolettavaan aivoinfarktiin 56 prosentilla ja sydän- ja verisuonitauteihin 49 prosentilla.

Syy riskin kohoamiseen saattaa olla esimerkiksi se, että pitkät unet vievät aikaa fyysisesti aktiiviselta ajalta. 

Heikko unenlaatu ja vähäinen uni kasvattivat myös riskiä

Myös heikko unenlaatu näyttäisi olevan vakava terveysriski. Se näytti tutkimuksessa lisäävän sepelvaltimotaudin uhkaa 44 prosentilla.

Lisäksi alle seitsemän tunnin yöunet ovat suuri terveysriski: ne lisäsivät riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Vaara ei kuitenkaan ollut yhtä merkittävä kuin yli kymmenen tuntia nukkuneilla.

Itseraportointi heikentää tutkimustuloksia

Tutkijat huomauttavat, että tutkimusta rajoitti tiedonkeruutapa: osallistujat kertoivat nukkumastaan ajasta itse. Lisäksi on mahdollista, että mielenterveys- tai terveysongelmat vaikuttavat äärimmäiseen unenlaatuun ja voivat myös lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että lääkärien pitäisi kysellä potilailtaan tarkemmin näiden nukkumisesta. Yksinkertainen kysymys kun voi pelastaa hengen.

***

Unirytmi kuntoon 8:08

Lue myös:

    Uusimmat