Mainos

Lihan hinta nousussa

Elintarviketeollisuus haluaa korottaa lihan hintaa kymmenellä prosentilla. Syy ei ole yksinomaan hullun lehmän taudin, vaan nyt halutaan kiriä umpeen eroa eurooppalaiseen hintatasoon. Kuluttajen vastalauseitakaan ei odoteta, koska puhtaasta kotimaisesta lihasta ollaan valmiita maksamaan.

BSE-kohusta huolimatta naudanliha maistuu suomalaisille.

Hullun lehmän taudin leviäminen halutaan estää. Tämän takia teurasjätteestä tehty liha-luujauho ei päädy enää halvaksi rehuksi, vaan jää makaamaan varastoihin, mikä lisää lihanjalostusteollisuuden kustannuksia. Varotoimet BSE:n estämiseksi maksavat tänä vuonna lihantuotannolle nelisensataa miljoonaa markkaa.

Lihatuotteiden hinnanoston taustalla on kuitenkin muitakin syitä kuin EU:n päätös katkaista riskiaineksen kierto toistaiseksi. Sianlihan hinta on noussut Euroopassa, sillä kuluttajat haluavat nyt mieluummin sianlihaa naudanlihan sijaan. Myös lihateollisuuden nousseet tuotantokustannukset ovat lisänneet lihatalojen paineita hinnankorotuksiin.

Jauhelihapaketin hinta nousisi markalla, jos elintarviketeollisuuden kymmenen prosentin korotustarve pantaisiin suoraan kuluttajahintoihin. Teollisuus näyttää uskovan vahvasti, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan puhtaasta ruuasta entistä enemmän. Tähän mennessähän suomalainen kuluttaja on ottanut BSE-kohun rauhallisesti ja naudanlihan kulutus on jopa noussut pari prosenttia. Eteläisessä Euroopassa naudanlihan kulutus on taasen laskenut selvästi. Kuluttajien rauhoittelu on kuitenkin vaikeaa, sillä uusia tautitapauksia tulee ilmi lähes päivittäin eri maissa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.