Lieksassa maahanmuuttajien toimeentulon käytäntöjä oiottu

Voimakkaasti lisääntynyt maahanmuuttajien määrä on aiheuttanut kovaa arvostelua Lieksassa. Osa kaupunkilaisista haluaisi jo rajoittaa näiden Lieksaan muuttoa. Erityisesti Lieksassa on kiistelty ulkomaalaisten aiheuttamista kustannuksista ja lieksalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta.

Lieksan noin 13 000 asukkaan kaupungissa maahanmuuttajien kasvava lukumäärä on hämmentänyt. Lieksaan muuttaneet maahanmuuttajat ovat joutuneet myös rikosten uhreiksi, kertoo tämän illan 45 minuuttia -ohjelma.

–Liika on liikaa, liian paljon on oikeestaan ottaneet tänne. Joku sopii, mutta ei oikein sovi nämäkään ja lisää on tulossa perheitä tänne. Voi kuvitella vaan miten täällä käy, täällä rupeaa jo kahinoita olemaan, Kari Määränen miettii.

– Onhan niitä maahanmuuttajia jo ihan riittävästi, toteaa Mika Matilainen.

Kirjaamisissa puutteita

Kaupungin tilintarkastajat puolestaan ovat puuttuneet toimeentulotuen käytäntöihin. Tilintarkastajat huomasivat viime kesän tarkastuksessa, että oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille oli tehty tukipäätös jopa kolmeksi vuodeksi, toisin kuin muille asiakkaille. Turvapaikanhakijat saivat myös erillistä harrasterahaa. Lisäksi kirjaamisissa havaittiin puutteita, joita perustellaan osittain työvoimapulalla

– Meillä ei ole yhtään henkilökunta lisääntynyt ja ollaan jouduttu oikaisemaan joissakin asioissa, kertoo va. sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen Lieksan kaupungista.

Kaupunginvaltuutettu Veijo Ikonen on vaatinut kaikkien pakolaisiin liittyvien kulujen raportointia.

– Kuntalaiset on sitä mieltä, että kyllä heilläkin on oikeus tietää mihin näitä lieksalaisten veronmaksajien rahoja käytetään.

Sosiaalitoimisto ei maksa autokouluja

Lieksan maahanmuuttajat ovat vielä niin tuoreita tapauksia, että heidän toimeentulokustannuksensa maksaa valtio. Kuntalaisia huolestuttaakin siis se, että mitä tapahtuu kun valtion tuki loppuu ja kuitenkin tulijoiden määrä yhä kasvaa, kun perheitä yhdistetään.

Tilintarkastajien kehotuksesta Lieksa muutti toimeentulotuen käytäntöjään. 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden toimeentulotukipäätösten kesto on nyt samaa luokkaa kuin muillakin ja harrastuksiin saa rahaa, jos siihen on erityinen peruste.

Sen sijaan sitkeä huhu siitä, että sosiaalitoimisto maksaa autoja ja autokouluja, ei pidä paikkaansa.

Katso Johanna Laineen juttu (Seitsemän uutiset 26.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja