Levin kausityöläisten tartunnat huolestuttavat Lapissa, mutta korona ei näy sairaaloissa – pääsiäislomasta voi tulla koronalinko ja tilanne muuttua nopeasti

5:03
Pääsiäislomasta saattaa tulla koronalinko Levillä – Lapin infektioylilääkäri kertoo tilanteen juuri nyt

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas näkee kaksi keskeistä syytä kausityöläisten keskuudessa lisääntyneisiin koronatartuntoihin: matkailijat ja yhdessä vietetty vapaa-aika.

Levin koronatilanne heikentyi muutama päivä sitten huomattavasti kausityöläisten keskuudessa levinneiden tartuntojen myötä.

– Aiempien viikkojen aikana tartunnat todettiin yksittäisillä matkaajilla. Viimeisen viikon aikana tartuntoja on lisäksi ollut paikkakuntalaisilla ja myös kausityöntekijöillä. Toki edelleen myös matkailijoilla. Huoli on, että tauti pääsee leviämään Levin alueella, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo.

Jäljitystyö etenee hänen mukaansa "rivakasti".

– Töitä on tehty viikonloppunakin todella paljon.

Broas toteaa kausityöläisten keskuudessa leviävien koronatartuntojen olevan lähtöisin kahdesta eri lähteestä.

– Osa tartunnoista on voinut tulla matkailijoilta, koska tartunnan saaneet ovat olleet majoitus- ja ravintola-alan työntekijöitä. Lisäksi on ollut tartuntaketjuja, jotka liittyvät yhteiseen vapaa-ajanviettoon.

Pääsiäisenä Lappiin?

Pääsiäislomalla Lapin suurin koronariski on pääkaupunkiseudun paheneva tautitilanne. Siinä missä Lapin ilmaantuvuusluku on 37, HUSin alueella vastaava luku on 333.

– Jos lähdetään matkalle, oli se sitten Lappiin tai mihin tahansa, tauti voi lähteä leviämään muualle. Se on tärkein syy olla matkustamatta, jollei se ole välttämätöntä, Broas muistuttaa.

– Pääasiassa matkailijat ovat hiihtolomaviikkojen aikana toimineet vastuullisesti, Broas jatkaa.

Infektioylilääkärin mukaan nykyistä tiukemmat rajoitukset tulevat pääkaupunkiseudulla kysymykseen, jos tautitilanne ei ala parantua.

– Silloin varmasti viranomaiset joutuvat miettimään liikkumisrajoituksiin liittyviä toimenpiteitä.

Lapin tilanne on hyvä

Tällä hetkellä Lapin sairaanhoitopiirin kapasiteetti riittää mainiosti.

– Tartuntojen ikäjakauma on sen tyyppinen, ettei yli 60-vuotiaiden sairastumisia ole juurikaan. Meillä korona ei näy oikeastaan millään tavalla tällä hetkellä sairaalakuormituksessa.

Muutos voi kuitenkin tapahtua nopeasti.

– Jos esimerkiksi Kittilässä taudin leviäminen lähtee liikkeelle väestötasolla, on riski, että iäkkäämpiä sairastuu. Se näkyy tietysti heti sairaalakuormituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja