Keski-Pohjanmaalla leviävä Intian koronamuunnos on aiempia variantteja tarttuvampi: Oireet voivat tulla pian altistumisen jälkeen – "Olemme todella hämmästyneitä"

Yksi vappubrunssi muutti Keski-Pohjanmaan koronatilanteen täysin – näin helposti Intian variantti tarttuu 13:06
Yksi vappubrunssi muutti Keski-Pohjanmaan koronatilanteen täysin – virusopin professori kertoo, miten helposti Intian variantti tarttuu.

Koronaviruksen Intian variantti leviää Keski-Pohjanmaalla ”kulovalkean tavoin”. Johtajaylilääkärin mukaan muunnos leviää muita variantteja herkemmin. 

Keski-Pohjanmaan koronatilanne oli vielä pari viikkoa sitten Euroopan parhaimmistoa. Alueella oli jopa viikkoja, kun yhdestäkään uudesta koronatartunnasta ei raportoitu. 

Mutta nyt alueen koronatilanne on Suomen surkein. 

Mitä ihmettä oikein tapahtui?

– Se on erittäin hyvä kysymys. Olemme itsekin todella hämmästyneitä, johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell sanoo MTV Uutisille. 

Intian variantti leviää herkemmin

Tällä hetkellä tartuntoja on todettu toistasataa ja yli 1 000 ihmistä on asetettu karanteeniin. Alueella todetaan päivittäin Dabnellin mukaan useita kymmeniä uusia koronatapauksia. 

Dabnellin mukaan Intian variantti on aiempia muunnoksia huomattavasti tarttuvampi tapaus.

– Omituista tässä virusmuodossa on se, että kun me ehditään 2–3 päivän päästä kontaktoimaan ihmisiä, he ovat jo oireisia. Eli he ovat mahdollisesti tartuttaneet muita.

Keski-Pohjanmaalla on myös todettu, että Intian variantti tarttuu myös sellaisissa tilanteissa, joissa viruksen ei ole aiemmin havaittu leviävän. 

– Tämä on todella herkästi tarttuva muoto, Dabnell kiteyttää. 

Aiemmin eräänlaisena nyrkkisääntönä ihmisten kohtaamisissa on pidetty sitä, että kohtaaminen saa kestää maksimissaan 15 minuuttia. Intian variantti tarttuu huomattavasti ärhäkkäämmin. 

Virusmuunnos tarttuu myös ulkona. 

– Se tarttuu hyvin pienissä ja lyhyissä kontakteissa ja tilanteissa, joissa suojaukset ovat olleet käytössä. 

Intian variantti leviää etenkin nuorten keskuudessa – miksi? Katso vastaus yllä olevalta videolta!

Variantin alkuperä on toistaiseksi tuntematon

Vielä on liian aikaista sanoa, miten Intian variantti päätyi Keski-Pohjanmaalle. On epäilty, että viruksen alkuperä olisi ulkomailla, mutta koska varianttia on aiemminkin Suomessa tavattu, Keski-Pohjanmaan tapausten alkuperä on vielä hämärän peitossa.

– Se vain lähti yhtäkkiä leviämään täällä. 

Tämän hetken tiedon mukaan tartunnat liittyvät ainakin pariin laajaan tartuntaketjuun. Yksi tartuntaketju on jäljitetty paikallisen ravintolan vappubrunssille

– Tapauksia tuli yhtä aikaa monta. Tämä liittyy myös ammattikampuksella olleeseen rekrytointitapahtumaan, jossa oli paljon nuoria.

– Emme voi sanoa, kumpi oli muna ja kumpi kana, ja mistä tämä virus on saanut alkunsa, Dabunell harmittelee.

Tämän hetken tiedon mukaan koronarokotteiden pitäisi antaa suojan myös Intian varianttia vastaan. 

Kriisiytynyt koronatilanne vaatii toimenpiteitä

Alueen koronaviranomaisryhmä piti sunnuntaina kriisipalaverin, jossa päätettiin, että Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Tällä hetkellä alueen kirjastot, museot ja uimahallit ovat kiinni ja suuri osa oppilaista on siirtynyt etäopetukseen. 

Alueella ei ole vielä käytössä kaikki leviämisvaiheen mahdollistamat rajoitustoimenpiteet. 

– Esimerkiksi ravintorajoituksiin tarvitaan isompia hartioita, Dabnell sanoo. 

Dabnellin mukaan pienen sairaanhoitopiirin suurin murheenkryyni ovat pienet resurssit. Hänen mukaansa heidän täytyy päivittäin pohtia, mihin kaikkeen henkilöstö ja kalusto riittää. 

Esimerkiksi koronatestaus ja -jäljitys sekä päivittäinen sairaalatoiminta vaativat paljon henkilöstöä. 

Sairaanhoitopiirin alueella onkin viime viikosta alkaen alettu siirtämään varotoimenpiteenä kiireetöntä hoitoa, kuten sterilisaatioleikkauksia. 

– Mitään sairauteen liittyvää hoitoa ei ole vielä tarvinnut perua, Dabnell sanoo tyytyväisenä. 

Koronatilanne on huonontunut nopeasti myös Kanta-Hämeessä.

Lue lisää: Tilanne kriisiytynyt nopeasti Kanta-Hämeen sairaaloissa: Uusia tartuntoja, osastoja suljetaan – pandemiaryhmä koolle

Tilanne kriisiytynyt äkisti Kanta-Hämeen sairaaloissa – johtajaylilääkäri avaa huolestuttavaa tilannetta suorassa lähetyksessä 6:40

Tilanne kriisiytynyt äkisti Kanta-Hämeen sairaaloissa – johtajaylilääkäri avaa huolestuttavaa tilannetta, katso video!

Lue myös:

    Uusimmat