Leijoniin sittenkin NHL-vahvistuksia? Näin asiaa kommentoivat Jukka Jalonen ja Jere Lehtinen

Pitkään näytti siltä, että NHL-pelaajat eivät pelaisi tämän kevään MM-kisoissa. Muun muassa Leijonien johtoryhmä ehti jo julistaa, että kevään kisajoukkuetta rakennetaan Euroopassa pelaavista pelaajista. Nyt tilanne on toinen – monella tapaa.

Syksyllä uusi NHL-kausi herätti isoja kysymysmerkkejä. Milloin sesonki pyörähtää käyntiin? Voidaanko pelejä pelata eri paikkakunnilla? Kestääkö liiga yleisön puuttumisen?

Eikä koko kauden pituudesta tai kestosta ollut varmuutta.

NHL astui esiin joulukuun lopulla. Sarja ilmoitti, että uusi kausi pyörähtäisi käyntiin tammikuun puolessa välissä. Nykytiedolla 56 ottelun mittainen runkosarja päättyy 8. toukokuuta.

Puhutaan aivan uudesta tilanteesta. Jääkiekon kevään MM-kisat kun alkavat 21. toukokuuta. Eli lähes kaksi viikkoa NHL:n runkosarjan päättymisen jälkeen.

– Väli on aika optimaalinen, mutta tässä on vielä niin paljon liikkuvia osia, Leijonien GM Jere Lehtinen pohtii.

– Aikataulujen suhteen voisi ajatella, että pudotuspeleihin pääsemättömät pelurit olisivat käytettävissä, jos intoa ja terveyttä löytyy, A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen lisää.

Haasteet

Kuten SM-liigassa, NHL-pelit pelataan tällä hetkellä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tyhjille katsomoille. Ratkaisun avulla pyritään estämään se, että koronavirus lähtisi leviämään tiiviisti pakatun yleisömeren keskellä.

Samalla eri maiden matkustus- ja karanteenipykälät ovat niin tiukat, että esimerkiksi Leijonien johtokunnan vuosittainen NHL-pelaajien tapaamisreissu on poissa laskuista.

– Tänä keväänä ei paikan päälle mennä, Lehtinen myöntää.

– Onneksi nykyteknologia mahdollistaa lähestulkoon kasvokkain tapaamiset etäältä. Turvaudumme varmasti tuollaisiin käytäntöihin tässä kevään aikana. On kuitenkin aina paljon mukavampaa jutella kasvokkain kaverusten kanssa, Lehtinen sanoo Leijonien pelaajaselvitystyöhön liittyen.

Koronaviruspandemia aiheuttaa omat kysymysmerkit NHL-pelaajien MM-kisaosallistumisen ylle. Heijastukset näkyvät GM:n Lehtisen työssä.

– Mikä pelaajien tilanne on, ketä on saatavilla, miten terveystilanteet, kenellä on halukkuutta – ne ovat ne peruskysymykset. Sitten on vielä se, että kukaan ei tiedä, missä maailma menee siinä vaiheessa, kun kisat ovat käynnistymässä. Miten karanteenisysteemeitä toteutetaan missäkin maassa ja niin edelleen. Tässä on aika paljon juttuja pöydällä, Lehtinen toteaa päätään nyökytellen.

Hopeareunus

Mutta.

Lehtinen antaa myös syyn sille, miksi kevään MM-kisat voivat olla houkutteleva kohde NHL-pelaajille.

– Vaikka siellä pelataan nyt tiiviiseen tahtiin, niin ei tarvitse katsoa kuin isoa kuvaa ja sitä, että kuinka paljon niitä pelejä on tullut viimeiseen puoleentoista vuoteen. Sitä kautta voi ajatella, että moni haluaa jatkaa kautta pidemmälle.

Lehtinen viittaa siihen, miten koronaviruspandemia sotki edellistä NHL-kautta. Monet pelaajat olivat lähes 10 kuukauden pelitauolla ennen kuin uusi kausi pyörähti käyntiin.

– NHL:ssä loppuratkaisu menee kuitenkin joka tapauksessa heinäkuun puolen välin nurkille. Ja pitää muistaa, että kaikki NHL-pelaajat haluaisivat kuitenkin olla niissä peleissä mukana.

– Kevään aikana selvitellään noita asioita. Varsinkin siinä vaiheessa, kun ruvetaan näkemään se, että mitkä joukkueet ovat jäämässä pudotuspelien ulkopuolella, Jalonen jatkaa.

Leijonien johdolla onkin nyt selkeät prinsiipit kevään MM-kisajoukkueen kokoamista varten.

– Rakennamme Euroopan porukkaa ja Pohjois-Amerikka tulee sitten loppuvaiheilla mukaan, Jalonen kuvailee, johon Lehtinen lisää:

– Keskitymme Euroopan päähän, mutta seuraamme NHL:ää tiiviisti. Sitten kun sen aika on, niin sitten rupeamme olemaan yhteyksissä sinne päin.

Lue myös:

    Uusimmat