Leijonat rakentaa ”NHL-joukkuetta” olympialaisiin – turnauksen yllä on kysymysmerkki, joka saa Jukka Jalosen levittelemään käsiään

Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Aleksander Barkov, Patrik Laine, Teuvo Teräväinen, Jesse Puljujärvi ja kumppanit. Suomen olympiajoukkueen pohjaa on ehditty pyöritellä viime kuukausien aikana erinäköisillä palstoilla. Helmikuussa pelattavan turnauksen yllä on yhä iso kysymysmerkki. Saapuuko NHL paikalle vai ei? Tähän Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei voi kuin levitellä käsiään.

Kiinan Pekingissä pelattavan jääkiekkoturnauksen on määrä alkaa 3. helmikuuta. Muun muassa Sportsnetin NHL-sisäpiiritoimittaja Elliotte Friedman on tuoreeltaan kertonut tiedoista, joiden mukaan NHL:n olympiaosallistuminen olisi aidosti vaakalaudalla.

Taustalla on epävarmuutta. Olympiakuvio nousi tapetille alkuviikosta, kun Vegas Golden Knightsin ruotsalaismaalivahti Robin Lehner kertoi kieltäytyvänsä kutsusta. Lehner teki päätöksen vedoten mielenterveysseikkoihin.

Lehner nosti esiin skenaarion, missä positiivinen koronatartunta voi jättää urheilijan pitkiksi ajoiksi karanteeniin Kiinaan. Kuvioon liittyvä epäselvyys on aiheuttanut pelkotiloja ja vastustusta.

Se, mihin kantaa koko NHL päätyy, on nyt yksi iso kysymysmerkki.

– Ei mulla ole sen enempää tietoa kuin kellään muullakaan, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoo aiheesta MTV Urheilulle, levitellen käsiään.

– 10. tammikuuta selviää, että mikä tilanne on. Viimeistään, Jalonen jatkaa, viitaten NHL:n osallistumispäätöksen takarajaan.

Jalosen mukaan Leijonien johtokunta ei ole ”sen enempää asiaa murehtinut”.

– Kun kukaan ei tiedä, niin turha siihen on sen enempää aikaa tuhlata. Tiedämme sen, että milloin lopullinen päätös tulee. Ennen kuin toisin kerrotaan, niin näillä mennään, Jalonen miettii.

Nimekkäitä nippuja

Jalonen ja Leijonien GM Jere Lehtinen vierailivat marras–joulukuun taitteessa Pohjois-Amerikassa. Kaksikko näki seitsemän ottelun yhteydessä peräti 30 suomalaispelaajaa.

– Juttelimme pelaajien kanssa yleisesti heidän tilanteistaan sun muista. Pitää elää hetkessä. Toivotaan, että ei tule mitään, Lehtinen sanoo.

Koronaviruspandemia ei ole mitenkään kadonnut NHL:stä. Sarja on kuitenkin rullannut syksyn aikana. Ottelusiirrot ovat jääneet vähiin, vaikka New York Islanders ja Ottawa Senators olivat hetken aikaa sivussa tartunta-aaltojen myötä.

Jalosen mukaan Leijonien johdolla ei ole tällä hetkellä erillisiä kaavoja siltä varalta, ettei NHL saavu Pekingiin.

– Toki siinä mielessä meillä on kaksi suunnitelmaa, että täällä Euroopassa on jo yksi turnaus pelattu ja kohta pelataan toinen turnaus. Meillä pelaa noissa tapahtumissa 50 eri pelaajaa. Jos NHL ei osallistu, niin sitten otetaan noista 50 pelaajasta se olympiajoukkue. Ei se sen kummempaa ole.

– Mutta kyllä me rakennamme NHL-joukkuetta tällä hetkellä, Jalonen huikkaa.

Mikäli jotain tapahtuu, pystyy Leijonat reagoimaan. Suomella oli jo marraskuun Karjala-turnauksessa erittäin nimekäs miehistö jalkeilla.

Sama meno jatkuu joulukuun puolessa välissä Moskovassa. Leijonien EHT-joukkueessa nähdään muun muassa Teemu Hartikainen, Markus Granlund, Sakari Manninen ja Leo Komarov.

Jalosen mukaan Leijonat ilmoitti syksyllä lähes satapäisen olympiaehdokkaiden listan.

– Siinä olivat kaikki ne pelaajat, joilla on sauma päästä olympialaisiin, Jalonen kertoo.

Euroopassa pelaaville pelaajille syksyn EHT-turnaukset ovat isoja näyttöpaikkoja.

– Ennen kaikkea kevättä ajatellen, mutta myös olympialaisten suhteen. Ihan jo sillä, koska ei tiedetä, että mihin suuntaan maailma menee, GM Jere Lehtinen niputtaa.

Antti Pennanen painotti pelinopeutta ja luisteluvoimaa U20 Leijonien MM-kisavalinnoissa – "Pää pitää pelata nopeasti"

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen valitsi kohuista huolimatta Noora Rädyn leiriryhmään: ”Nooralla on hyvä syksy takana”

Lue myös:

    Uusimmat