Leijonien tähtipelaajat pakenevat nyt Venäjältä – agentilta paljastuksia julmasta kohtelusta MTV Urheilulle: "He ovat käytännössä uhkailleet pelaajia"

Suomalaisten jääkiekkoilijoiden paluumuutto Venäjältä kesken KHL:n pudotuspelien kiihtyy maan ajautuessa yhä pahempaan kaaokseen Ukrainan sodan takia. Useita suomalaisia pelaajia edustava agentti Simo Niiranen on saanut tietoja suoranaisesta uhkailusta ulkomaalaisia kohtaan.

Keskiviikkona Salavat Julajev Ufaa edustava Markus Granlund palasi Suomeen, ja perjantaina tuli tieto loppujenkin seuran suomalaispelaajien lähdöstä. Ufan hyökkääjän Teemu HartikaisenSakari Mannisen ja maalivahdin Juho Metsolan lisäksi Metallurg Magnitogorskia edustava maalivahti Jussi Olkinuora on suunnannut kohti kotimaata.

Ufa suhtautui ainakin Granlundin tapaukseen varsin ymmärtäväisesti eikä vaatinut pelaajaltaan hyvitysmaksua loppukauden palkoista. Tilanne ei kaikissa seuroissa ole suinkaan samanlainen.

– Heidän on ollut äärimmäisen vaikea päästä pois varsinkin venäläisistä seuroista. Eri seurat tietysti toimivat eri tavalla, kertoo suomalaisagentti Simo Niiranen MTV Urheilulle antamassaan haastattelussa.

– On sellaisiakin seuroja, jotka ovat hyvin ymmärtäväisiä ja toimivat asiallisesti. Ja sitten on niin sanottua vanhanliiton toimintaa hyvin paljon. He ovat käytännössä uhkailleet pelaajia erilaisilla toimilla, että he eivät pääse pois, ja vähätellen tämänhetkistä kriisin vakavuutta, Niiranen kertoo.

Pelaajille on muun muassa kerrottu, että toimet Ukrainassa ovat viikossa ohi, joten näiden on parempi keskittyä vain jääkiekon pelaamiseen. Samaan aikaan Venäjällä liikkuu kuitenkin huhuja poikkeuslakien käyttöönotosta, mikä saattaisi pahimmassa tapauksessa estää ulkomaalaisten lähdön maasta.

Huoli omasta ja perheen turvallisuudesta on noussut ymmärrettävästi pintaan samaan aikaan, kun pelaajien pitäisi keskittyä kauden tärkeimpien pelien ratkomiseen.

– Kohtelu, kommentit ja suhtautuminen ovat meidän länsimaiseen käsitykseemme hyvin käsittämätöntä. Pelaajilla on aito huoli omasta ja omien läheistensä turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Ammattikiekkoilijat ovat ihmisiä niin kuin me kaikki muutkin, Niiranen sanoo.

Vielä perjantaina päivällä useat suomalaispelaajat olivat valmistautumassa pudotuspelien jatkoon omissa seuroissaan. 

Pudotuspeleissä ovat kiinni Avangard Omskin Ville Pokka ja Oliwer Kaski, SKA:n Leo KomarovMikko Lehtonen ja Joonas Kemppainen, Traktor Tsheljabinskin Teemu Pulkkinen, Sibir Novosibirskin Harri Säteri ja Jyrki Jokipakka, Severstal Tsherepovetsin Joonas Nättinen. Lisäksi maalivahti Joni Ortio edustaa kazakstanilaista Barys Nur-Sultania.

Ruplat arvottomia lähtijöille

Pelaajia saa tällä hetkellä hyvin heikosti pidettyä Venäjällä rahankaan avulla, sillä loppukauden tilipussi on jo käytännössä syöty ruplan kurssin syöksyttyä alas Venäjää vastaan kohdistettujen pakotteiden takia.

Vaikka palkka maksettaisiinkin loppukaudelta, rahapussin vaihtaminen euroiksi ei onnistu missään pankeissa. MTV Urheilun saamien tietojen mukaan monet pelaajat ovatkin varautuneet tilanteeseen vaihtamalla jo vuosien ajan palkkojaan euroiksi.

Tietoon on samaan aikaan tullut myös muiden EU-kansalaisten tapauksia, joissa pelaajat ovat työskennelleet Venäjällä vuosien ajan vaihtamatta kertaakaan rupliaan muihin valuuttoihin. Tämä huolettomuus on nyt kostautumassa karmealla tavalla.

IIHF apuun seurasiirroissa

Aiempina vuosina sopimusrikkomus venäläisten seurojen kanssa saattoi tarkoittaa ongelmia siirrossa muihin eurooppalaisiin sarjoihin, mutta MTV Urheilun useista lähteistä varmistamien tietojen mukaan Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on luvannut vapauttaa tänä vuonna Venäjältä kesken sopimuskautensa lähtevien pelaajien oikeudet uutta seurasiirtoa varten.

Agentti Niiranen uskoo, ettei suurin osa lähtevistä pelaajista ole enää palaamassa Venäjälle.

– Kyllä tämä varmasti aika syvät jäljet jättää. Varmaan sellaisiakin kavereita on, jotka lähtevät takaisin, jos tulee kesällä mahdollisuus tehdä diili, Niiranen pohtii.

– Nopeasti arvioiden uskoisin, että suurin osa huippupelaajista, joilla on mahdollisuus pelata jossain muualla, hyvin todennäköisesti siirtävät katseet Länsi-Eurooppaan.

Juttua päivitetty klo 10.44: Lisätty Sakari Mannisen nimi perjantain lähtijöiden listalle.

Lue myös:

    Uusimmat