Venäjältä hämmästyttävää tekstiä suomalaiskiekkoilijoiden KHL-paosta: "Mitä heille sanotaan kotimaassaan, että heidät pakotetaan jättämään KHL-seuransa?"

Venäjällä otettu kiinni liki 9 500 mielenosoittajaa Ukrainan sodan alettua – video näyttää poliisin vankan varautumisen 3:47
Venäjällä otettu kiinni liki 9 500 mielenosoittajaa Ukrainan sodan alettua – video näyttää poliisin vankan varautumisen.

Venäjällä on kommentoitu suomalaiskiekkoilijoiden lähtöä KHL-seuroista paikoin erikoisin sanankääntein. Toimittaja Aleksei Shevtshenko kirjoittaa Sport-Ekspressillä, että suomalaiset olisi pakotettu jättämään KHL-seuransa.

Pudotuspelit ovat KHL:ssä käynnistyneet, mutta useat sarjan suomalaispelaajat ovat päättäneet poistua Venäjältä maan Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan takia. Salavat Julajev Ufasta lähtivät Markus GranlundSakari Manninen, Teemu Hartikainen ja Juha Metsola. Sibir Novosibirskin suomalaiskaksikko Harri Säteri ja Jyrki Jokipakka jätti niin ikään seuransa ja saman teki Frans Tuohimaa Neftehimik Nizhnekamskin kanssa. Ville Pokan ja Oliwer Kasken on puolestaan kerrottu olevan lähdössä Avangard Omskista.

Sport-Ekspressin Aleksei Shevtshenko ei kuitenkaan vaikuta kirjoituksensa perusteella ymmärtävän, että Venäjän sotatoimet Ukrainaa vastaan voisivat olla pelaajille liikaa. Shevtshenko ei mainitse jutussaan venäläismedian linjan mukaisesti edes sotaa.

– Mitä suomalaispelaajille sanotaan kotimaassaan, että heidät pakotetaan jättämään KHL-seuransa keskellä pudotuspelejä? Shevtshenko kirjoittaa otsikossaan.

Shevtshenko mainitsee yksilöidysti, että Avangard Omskin on jättämässä kaksi puolustajaa, Ville Pokka ja Oliwer Kaski.

– Ja se on todella outoa. En ymmärrä, miksi suomalaiset pakenevat. Se olisi ymmärrettävää, jos kaikki maan edustajat lähtisivät Venäjältä yhtenäisesti. Kuitenkin Teemu Pulkkinen pysyi Traktorissa, ja Salavat Julajevia valmentaa Tomi Lämsä, eikä yksikään SKA:n ulkomaalainen liiku. Emme tiedä kaikkea, vain nyansseja, Shevtshenko kirjoittaa.

Shevtshenko muotoilee, ettei hän pysty kuvittelemaan, millaisia argumentteja on esitetty, että Kaski ja Pokka ovat eri linjoilla omistaja Aleksandr Krylovin kanssa.

– Olen varma, että Krylov esitti todella vakavia perusteluja. Esimerkiksi, että jos tilanne maailmassa todella eskaloituu, hän varmistaa, että jääkiekkoilijat perheineen pääsevät maksimaaliseen turvaan nopeasti, jollain erillisellä lennolla. Mikään ei auttanut, ja pelaajat lähtivät kotiin, Shevtshenko ruotii ja pohtii tilanteen aiheuttavan myös taloudellista problematiikkaa.

Sananvapautta on Venäjällä tuoreeltaan rajoitettu. Toissa päivänä kansanedustajat hyväksyivät maassa uuden lain, että "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Lue myös:

    Uusimmat