Pörssikärki jättämässä SM-liigan – herkullinen tilanne voi muuttua hetkessä: "Viralliset ratkaisut tehtävä viikon sisään"

1:05
SM-liigan hyvin todennäköisesti pian jättävä Ilveksen Arttu Ruotsalainen kuritti Vaasan Sportia komealla maalilla 14. marraskuuta.

Jääkiekon SM-liigassa on saatu nauttia poikkeuksellisesta pelaajaloistosta, kun seurat ovat syksyllä marssittaneet kokoonpanoihinsa lainapelaajia NHL:stä. Herkkuhetki uhkaa kuitenkin päättyä, kun NHL:n mahdollinen alkamisajankohta alkaa lähestyä.

Tarkkaa tietoa tilanteesta ei tunnu olevan kenelläkään. NHL on ilmoittanut aikovansa aloittaa kauden 1. tammikuuta. Vahvistusta ajankohdalle ei kuitenkaan ole vielä saatu. 

SM-liigassa eniten lainapelaajia on ollut Ilveksellä, jonka riveissä on nähty alkukauden aikana seitsemän NHL-organisaatioiden palkkalistoilla olevaa pelaajaa.

Seuran toimitusjohtajan Risto Jalon mukaan Ilvekselle ei ole herunut tietoja siitä, koska NHL-lainat mahdollisesti olisivat lähdössä Pohjois-Amerikkaan. 

– Ei ole käsitystä. Se on yhtä auki meillä kuin kaikilla muillakin, Jalo naurahtaa.

– Vaikea sanoa, kun eivät nuo pojatkaan tiedä kukaan. Muutamalta olen ohi mennen kysellyt, ovatko seurat ilmoitelleet, niin eivät tiedä kukaan.

Aika käy vähiin 

NHL:n tahto aloittaa kausi tammikuun alussa on joka tapauksessa vahva. Viimeksi viime viikonloppuna varakomissaari Bill Daly kertoi sarjan verkkosivuilla NHL:n pitävän yhä kiinni suunnitelmastaan. Keskustelut pelaajayhdistyksen kanssa peliohjelman hiomiseksi ovat käynnissä.

Kiire päätöksellä on, sen Dalykin myöntää.

Tammikuun alussa alkavaa sarjakautta ennen joukkueiden pitäisi kokoontua kahden viikon harjoitusleireille. Joukkueille, jotka eivät päässeet kesällä sijoitusotteluihin ja niitä seuranneisiin pudotuspeleihin varattaisiin mahdollisuus viikon ylimääräinen harjoitusjakso.

Laskennallisesti tämä tarkoittaisi, että ensimmäisten pelaajien tulisi olla joukkueidensa parissa kahdenkymmenen päivän kuluttua.

Ulkomailta matkustavien pelaajien mahdolliset koronakaranteenit huomioon ottaen, Euroopassa olevien NHL-lainojen aika on käymässä todella vähiin.

Dalyn mukaan pelien alkamisajankohta ei kuitenkaan ole kiveenhakattu. Joustonvaraakin on.

Osa joukkueista näyttäisi jo ryhtyneen toimiin. Kesällä pelaamatta olleet New Jersey Devils ja Anaheim Ducks kutsuivat Allsvenskanin Timråssa lainalla olleet ruotsalaispelaajansa takaisin viime viikonlopun pelin jälkeen.

Päätöksiä viikon sisällä

Helsingin IFK:ssa lainamiehiä on pelannut viisi. Seura on paikannut lainoilla lukuisia loukkaantumisiaan. Urheilujohtaja Tobias Salmelainen on yhtä tietämätön NHL-pelaajiensa tulevaisuudesta kuin Jalo.

– Ei ole vielä tullut mitään tarkkaa tietoa. Uskoisin, että viikon sisällä NHL:n on pakko tehdä viralliset ratkaisut siitä, milloin aletaan pelaamaan.

Salmelainen sanoo aiemmin suhtautuneensa skeptisesti NHL:n suunnitelmiin. Arvio on kuitenkin muuttunut. 

– Vahvasti NHL ajaa tammikuun alkua. Viikko sitten olisin sanonut, että en usko siihen, mutta niillä on vahva halu saada se alkamaan. Siinä tapauksessa joulukuun aikana varmasti poistuvat NHL-lainat. Vielä ei ole mitään varmuutta.

Ketkä lähtevät?

Kaikille lainapelaajille ei kuitenkaan aukea paikkaa NHL:ssä. Kun myös farmisarja AHL:n tilanne on epävarma, voi osa lainoista jäädä Suomeen NHL:n alkamisesta huolimatta.

Salmelainen uskoo, että kaikki HIFK:n lainamiehet lähtisivät ainakin harjoitusleirille tavoittelemaan paikkaa NHL-joukkueen kokoonpanossa.

Sopimuksellisesti Antti Suomelan lainan on sovittu jatkuvan NHL:n alkamiseen saakka, muilla lainan päättymiseksi on tällä hetkellä sovittu marraskuun loppu. Näitä tarkastellaan uudelleen, jos kausi Pohjois-Amerikassa ei ota käynnistyäkseen.

Osa pelaajista saattaisi myös palata takaisin Eurooppaan, jos paikka NHL:ssä ei aukea.

Salmelainen muistuttaa, että pidemmän päälle tärkeässä osassa on juuri AHL:n käynnistyminen, se kuinka monta joukkuetta AHL:ssä pelaa, ja kuinka montaa pelaajaa NHL-seurat saavat AHL:ssä kauden aikana pitää. 

– Kaikki vaikuttaa siihen, palautuuko joku Eurooppaan vai ei. Sekin on taas erillinen tilanne, mikä pitää taas käydä läpi NHL-seuran ja pelaajan kanssa, jos tänne joku jää. Heidät pitää lainata, kun ovat sopimuksen alla.

Ilveksen lainamiehistä mahdollisia lähtijöitä ovat ainakin SM-liigassa loistaneet pistepörssin ykkönen Arttu Ruotsalainen, ykkösmaalivahti Lukas Dostal, puolustuksen johtohahmo, toissa kaudella jo NHL:ssä kiekkoillut Juuso Välimäki sekä kanadalaissentteri Barrett Hayton.

SM-liigan alkukauden kenties suurin tähti Ruotsalainen kertoi C Moren haastattelussa lähtevänsä tappelemaan Buffalon harjoitusleirille paikasta auringossa. Mahdollisen lähdön ajankohdasta Ruotsalaisellakaan ei ole tietoa.

– Kun leirit alkavat, sinne lähden taistelemaan tosissani paikasta Buffalon rosterissa. Sen näkee sitten, milloin se on. Turhaa etukäteen siihen laittaa ajatuksia. Itselläni on pysynyt täysi fokus Ilveksen arjessa koko ajan.

Ei aiheuta stressiä

Jalo ja Salmelainen suhtautuvat tähtipelaajien mahdolliseen lähtöön rauhallisesti. Molemmissa joukkueissa pelaajia riittää ilman lainamiehiäkin.

Ainakaan Ilveksessä ei ole tarvetta rynnätä pelaajakaupoille.

– Meillä on joukkueellinen miehiä ollut ilman näitäkin. Sinällään ei ole mitään erityissuunnitelmaa. Katsellaan kaikessa rauhassa, mitä tuo tullessaan. Loukkaantumistilanne ratkaisee pitkälti, ketkä ovat käytettävissä sillä kohtaa. 

Salmelaisen mukaan IFK:n ei alkujaan ollut tarkoitus ottaa lainkaan lainamiehiä. Vaikea loukkaantumistilanne muutti kuitenkin suunnitelmat. Ville Leskisen ja Rasmus Heljangon odotetaan palaavan jäälle joulukuun aikana.

– Meillähän on 23–24 hyökkääjää sopimuksen alla. Määrällisesti on pelaajia aika paljon. Se vaatii vain sen, että terveystilanne on tarpeeksi hyvä. Kun se tilanne tulee eteen, katsotaan mitä tehdään.

Vaikka joukkueen tähtipelaajien tilanne voi muuttua hetkessä, ei Jalo sanojensa mukaan ota siitä turhaa stressiä. Koronavuosi on pakottanut tottumaan mitä erilaisempiin tilanteisiin.

– Kyllähän tämä aika erikoinen vuosi on ollut kaiken kaikkiaan, kun ei tiedä, onko ensi viikolla peleja, eikä tiedä mitä tuloja tulee. Kaikki budjetit ovat menneet romukoppaan. Ei tässä paljoa kannata murehtia tulevia viikkoja eikä kuukausia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja