Mainos

Leijonien paluulennolla vain teräviä tarjolla – Juti ja Kummola paljastavat kosteiden kultajuhlien taustat

MM-pokaalin kohtalo, tapahtumat paluulennolla ja nilkkatulehdus. Timo Jutila kertoo Mika Saukkosen kirjoittamassa kirjassa, mitä vuoden 2011 MM-kultajuhlissa todella tapahtui.

Tänään ilmestynyt uutuuskirja Juti – Timo Jutilan tarina paneutuu suomalaisen kiekkolegendan värikkääseen uraan niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Joukkueenjohtaja Jutilasta tuli Bratislavan kultakeväässä 2011 Suomen ensimmäinen kaksinkertainen maailmanmestari. Edellistä MM-kultaa vuonna 1995 hän juhli Leijonien kapteenina.

Mestaruusjuhlat muistetaan joukkueen osalta varsin sekavina. Valmennusjohtoon kuulunut Pasi Nurminen laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle kaatumalla punaiselle matolle, ja puolustaja Anssi Salmela tanssitti presidentti Tarja Halosta Kauppatorin kansanjuhlassa.

Jutila kertoo kirjassa Leijonien tilauslennon myöhästyneen Salmelan pudotettua mestaruuspokaalin bratislavalaiselle mukulakivikadulle.

– Nyt tuli huollolle hommia, sanoin jätkille, Juti muistelee.

Asia ratkesi lopulta, kun paikallinen kelloseppä suostui korjaamaan kannun aamun tunteina.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Kummola määräsi Salmelan esiliinaksi

Kohulta vältyttiin tässä vaiheessa, mutta mopo alkoi lähteä käsistä maanantain paluulennon aikana. Koneen perämies kävi kertomassa joukkueenjohtaja Jutilalle, että miehistö oli unohtanut pääosan lennolle varatuista oluista Suomeen. Puheenjohtaja Kalervo Kummola päätti tässä vaiheessa, että vähät miedot juomat menevät pelaajille. Johtoryhmä sen sijaan paikkasi vajetta terävillä.

– Ja kyllähän sitä sit löytyi. Sehän oli se konjakki pahinta myrkkyy kakkospäivään, ja siinä sit osalle kävi heikosti, Kummola tuumii kirjassa.

Suomeen laskeuduttaessa Kummola määräsi Jutilan pitämään huolta puolustaja Salmelasta ja apuvalmentaja Petri Matikaisen kollegastaan Nurmisesta. Kone jäi suunnitelmista poiketen kauas terminaaliputkesta ja joukkue joutui laskeutumaan kotimaan kamaralle rappusia pitkin. Tässä vaiheessa Nurminen syöksyi naamalleen MM-pokaalin kanssa, ja pian Salmela oli äänessä suorassa tv-lähetyksessä.

Leijonien juhlat jatkuivat kostealla hotellilounaalla, jonka jälkeen Jutila teki päätöksen jäädä pois Kauppatorin lavalta. Hän kertoo nyt, että naureskelua osakseen saanut selitys nilkkatulehduksesta keksittiin puhelimessa kirjan kirjoittaneen Saukkosen kanssa, mutta vaiva oli silti todellinen. Joukkueen lääkäri oli hoitanut Jutilan nilkkaa läpi kisojen.

– Olin liikaa hönössä, totta kai, mitä sitä kiistämään. Myönnän sen, ja sain sit liitosta hoidettua itselleni kyydin. Parempi kun lähdin siinä kunnossa kotiin, Juti kertoo.

MTV:n urheiluankkurin ja selostajan Mika Saukkosen kirjoittama Juti – Timo Jutilan tarina on julkaistu tänään keskiviikkona 18. lokakuuta. Kirja on rehellinen ja suorapuheinen matka Jutin elämään, ei pelkästään jääkiekkoilijana, vaan myös ihmisenä nimeltä Timo Jutila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.