Leijonat on maailmanmestari! Sakari Manninen murskasi Kanadan jatkoerässä

Suomi on maailmanmestari vuosimallia 2022. Leijonat otti MM-kultaa 4-3-jatkoerävoitolla Kanadasta uskomattomien käänteiden jälkeen. 

Ottelun ratkaisu tuli jatkoerässä, vuoden takaisin MM-finaalin tavoin. Tällä kertaa voittaja oli Suomi, kun Sakari Manninen ratkaisi ylivoimalla ajassa 66.42. Ratkaiseva syötön antoi Mikael Granlund, joka iski ottelussa myös kaksi maalia. 

Katso ratkaisumaali pääkuvan videolta!

Finaali kuin uskomaton vuoristorata

Kanada meni ajassa 24.00 Dylan Cozensin ylivoimaosumalla 1-0-johtoon, mutta päätöserän alussa nähtiin hurja käänne, kun Kanada otti kolme jäähyä lyhyessä ajassa. Leijonien NHL-tähti Mikael Granlund astui esiin. 

Granlund kuritti Kanadaa ensin kahden miehen ylivoimalla ajassa 44.13 (video alla) ja uudestaan 5-4-ylivoimalla ajassa 45.57 (video pääkuvassa). Arena kiehui ja hurjiin tuuletuksiin villiintyi myös paikan päällä ollut pääministeri Sanna Marin (video alla).

Juttu jatkuu videoiden alla.  

Joel Armia iski lisää löylyä vastustamattomalla kudilla ajassa 54.04 (video alla). 

Kanadalle toi vaikeuksia myös maalivahti Chris Driegerin loukkaantuminen Granlundin tasoitusosuman yhteydessä. Varamaalivahti Matt Tomkins joutui kovaan paikkaan. 

Vaahteranlehtipaidat osoittivat kuitenkin sitkeytensä, kun se käänsi kahden maalin tappioaseman ja Nokia Arenan hurmoksen 3-3-tasatilanteeksi varsinaisen peliajan lopussa. Ensin osui Zach Whitecloud ajassa 57.48, sitten Max Comtois vain 48 sekuntia myöhemmin – molemmat osumat ilman maalivahtia. 

Juttu jatkuu videoiden alla. 

Neljäs mestaruus

Maailmanmestaruus on Leijonille historian neljäs – Jukka Jalonen on ollut päävalmentajana niistä kolmessa viimeisimmässä. Aiemmat tittelit ovat vuosilta 1995, 2011 ja 2019. Aiemmin kotikisojen kultamitaliin olivat yltäneet entinen Neuvostoliitto, entinen Tshekkoslovakia ja viimeksi Ruotsi vuonna 2013. 

MM-kulta varmisti myös Valtteri Filppulan liittymisen eksklusiiviseen "kolmen kullan kerhoon" ensimmäisenä suomalaispelaajana ja kaikkiaan 30. pelaajana. Filppula on voittanut urallaan Stanley Cupin (2008), olympiakultaa (2022) ja MM-kultaa (2022). 

MM-kisat pelataan ensi vuonna Tampereella ja Latvian Riiassa, eli Suomi saa isännöidä MM-huumaa toisen kerran peräkkäin. 

Lue myös:

    Uusimmat