Sakari Manninen löi Leijonat maailmanmestariksi! Näin huima MM-finaalitrilleri eteni

Jääkiekon MM-kisat huipentui sunnuntaina Suomen ja Kanadan väliseen loppuotteluun. MTV Urheilu seurasi huimaa finaalia hetki hetkeltä.

Suomi-Kanada 4-3 je. (0-0, 0-1, 3-2, 1-0)

1. jatkoerä

Kello 00:37: Nyt on aika lyödä liveseuranta säppiin! Olipahan upea päätös MM-turnaukselle!

Kello 00:34: Valtteri Filppula on ylpeä saavutuksestaan nousta ensimmäisenä suomalaisena kolmen kullan kerhoon.

Kello 00:23: Juuso Hietanen kertoi C Moren haastattelussa, että Leijonat-ura on todennäköisestä tässä.

Kello 00:11: Mikael Granlund hehkutti Suomen kotiyleisöä!

Kello 23.55: Alla Jukka Jalosen mietteet MM-kullasta.

Kello 23.40: Marko Anttila ja Atte Ohtamaa nostavat Jukka Jalosen kultatuoliin!

Kello 23.30: Leijonien pelaajat nostavat vuorotellen MM-kannun ilmaan! Suomalaisyleisö taputtaa käsiään yhteen musiikin tahdissa.

Kello 23.27: Hetki, jota on odotettu! Valtteri Filppula hakee maailmanmestaruuspokaalin syleilyynsä ja kannu nousee kohti kattoa!

Kello 23.25: Maamme-laulun aika! Upeasti raikaa laulu Nokia Arenassa!

Kello 23.21: Kalervo Kummola ja Harri Nummela tulevat jakamaan Suomen kultamitalit.

Kello 23.20: Thomas Chabot hakee hopeajoukkueelle osoitetun palkinnon.

Kello 23.17: Kanada saa hopeamitalinsa. Joukkueen kasvoilta paistaa luonnollisesti pettymys, mutta kylläpä Kanada teki tästä finaalista upean trillerin!

Kello 23.15: Jussi Olkinuora valitaan oikeutetusti MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi! Olkinuora pelasi upean turnauksen Leijonien tolppien välissä.

Kello 23.10: Valtteri Filppulasta tulee ensimmäinen suomalainen, joka pääsee kolmen kullan (Stanley Cup, MM-kulta ja olympiakulta) kerhoon!

Kello 23.10: Suomi voittaa neljännen kerran MM-kultaa! 1995, 2011, 2019 ja nyt 2022!

66:42: MAALI! SUOMI 4-3! SUOMI ON MAAILMANMESTARI! Sakari Manninen lyö kiekon ylivoimalla verkkoon ja Suomi voittaa MM-kultaa! Syöttöpisteet Mikael Granlundille ja Miro Heiskaselle!

65:36: JÄÄHY! Suomi pääsee ylivoimalle! Thomas Chabot koukkaa Hannes Björnisen nurin! Nyt on mahdollisuus!

64. min: Miro Heiskanen purjehtii huimalla vauhdilla läpi kentän ja yrittää vanhanaikaista. Se oli todella lähellä, mutta ei uppoa!

63. min: Mikko Lehtonen purjehtii Kanadan alueelle ja laukoo. Tomkins torjuu kiekon kuitenkin katsomon puolelle.

61. min: Barzal luistelee heittämällä Pesosen ohi ja laukoo tulisesti, mutta ei uppoa. Vastahyökkäyksestä Esa Lindell laukoo, mutta ei tämäkään kuti osu maaliinsa.

61. min: Kanada ottaa kiekonhallinnan itselleen, mutta ei saa luotua maalintekopaikkaa.

Jatkoerä on käynnissä!

3. erä

Kello 22.43: Maailmanmestaruutta haetaan siis jatkoerästä. Maailmanmestaruus ratkaistaan kolmella kolmea vastaan aina ratkaisumaaliin saakka 20 minuutin jatkoerissä.

60:00: Olipahan hurja erä! Ratkaisu etenee jatkoerään. Mikael Granlund iski kaksi maalia ja myös Joel Armia onnistui. Kanadan erän maaleista vastasivat Zach Whitecloud ja Maxime Comtois

59. min: Dylan Cozens laukoo tulisesti ja Olkinuora pomputtaa kiekon eteensä. Suomi selvittää kuitenkin tilanteen!

58:36: MAALI! KANADA 3-3! Kanadan rynnistys tuottaa tulosta, kun Maxime Comtois lyö Kanadan tasoihin!

58. min: Kanada hakee tasoitusta nyt ilman maalivahtia!

57:48: MAALI! KANADA 2-3! Tuomaristo hyväksyy osuman! Tästä saadaan huima trilleri!

57:48: VIDEOTARKISTUS! Kanada nousee maalin päähän, kun Zach Whitecloud lyö kiekon rysään. Jukka Jalonen haastaa kuitenkin Kanadan maalin, koska Suomen maali siirtyi osumahetkellä pois paikoiltaan ja tilannetta tarkisteltaan videolta!

57. min: Joel Armialle pedataan upea maalintekopaikka Lammikon ja Pesosen toimesta. Armian tykki painuu kuitenkin ohi maalin.

57. min: Kanada ei ole saanut vielä kunnollista kirivaihdetta silmään, sillä Suomi pelaa tällä hetkellä erinomaisesti.

54:04: MAALI! SUOMI 3-1! Joel Armia räjäyttää Nokia Arenan riemuun, kun hän laukoo kiekon Lammikon aloitusvoiton jälkeen rysään! Peli on 3-1!

54. min: Yleisö vaatii kovaäänisesti rangaistusta, kun Saku Mäenalanen kaadetaan laidan tuntumassa. Tuomariston kädet pysyvät kuitenkin alhaalla.

52. min: Tunteet kuumenevat hieman, kun Zach Whitecloud taklaa Harri Pesosen kumoon vihellyksen jälkeen. Tilanteesta ei kuitenkaan jaeta rangaistuksia.

50. min: Kanadalta hurjaa myllytystä ja miestä kaatuu! Suomi saa kuitenkin paineen purettua.

49. min: Suomi painostaa vahvasti. Sami Vatanen laukoo tulisesti, mutta laukaus viuhuu ohi ja sitten ulos hyökkäysalueelta. Tunnelma Nokia Arenassa on korvia huumaava!

48. min: Miro Heiskanen roikottaa kiekon kohti Kanadan maalia ja Matt Tomkins joutuu ottamaan pelikatkon.

45:57: MAALI! SUOMI 2-1! Mikael Granlund sivaltaa kiekon aivan yläkulmaan! Häikäisevä laukaus! Syöttöpisteet Mikko Lehtoselle ja Teemu Hartikaiselle!

45. min: Joel Armia laukoo napakasti, mutta ei mene! Yleisö huokaa äänekkäästi!

45. min: Harri Pesonen päättää testata kylmiltään maalille isketyn Tomkinsin torjuntavirettä. Tomkins kaappaa vedon kuitenkin varmasti räpyläänsä.

44:13: Suomi saa jatkaa ylivoimalla, sillä äskeinen maali syntyi viidellä kolmea vastaan! Kanada joutuu vaihtamaan maalivahtia, kun Chris Driedger loukkaantuu maalin yhteydessä. Frölundaa edustava Matt Tomkins joutuu kovaan paikkaan!

44:13 MAALI! SUOMI 1-1! Miro Heiskasen laukaus painuu ohi, mutta kiekko putoaa kuin tarjottimella Mikael Granlundille, joka puttaa kiekon tyhjänä ammottavaan maaliin! Peli on tasan!

44:08: JÄÄHY! Luukku aukeaa taas Kanadalle! Cole Sillingerin maila nousee Miro Heiskasen kasvoihin ja jälleen tarjotaan kahden miehen ylivoimaa. Tällä kertaa 35 sekuntia.

Jukka Jalonen ottaa samalla aikalisän. Nyt hiotaan kuviot kuntoon!

42:42: JÄÄHY! Lisää jäähyjä Kanadalle! Noah Gregor kaataa Sami Vatasen ja Suomi pääsee pelaamaan viisi sekuntia viidellä kolmea vastaan.

40:47: JÄÄHY! Nyt tarjotaan Suomelle mahdollisuutta. Nicolas Roy kaataa Jussi Olkinuoran ja Suomi pääsee ylivoimalle!

Kolmas erä on käynnissä!

2. erä

40:00: Toinen erä päättyy! Kanada johtaa ottelua 1-0 Dylan Cozensin ylivoimaosumalla.

39. min: Kiekko pomppii Toni Rajalan laukauksesta onnekkaasti Jere Salliselle, mutta Sallinen laukoo niukasti ohi maalista. Suomi hakee nyt vimmatusti tasoitusta.

38. min: Nyt Suomi saa hyvän hyökkäyksen Miro Heiskasen johdatuksella, mutta viimeistely-yritys jää uupumaan.

37. min: Suomen alivoima kestää hienosti!

36. min: Barzalin laukaus tuottaa vaarallisen irtokiekon, mutta Suomi kestää. Tovia myöhemmin Dylan Cozensilla on huipputontti, mutta Atte Ohtamaa venyy komeaan blokkaukseen!

34:42: JÄÄHY! Valtteri Filppulan maila jää Josh Andersonin jalkoihin ja suomalaiskapteeni komennetaan jäähylle kampituksesta. Tämä alivoima pitää kestää!

34. min: Saku Mäenalanen kiepauttaa kiekon maalille ja Driedger sulkee pelivälineen räpylänsä alle. Tämä ylivoima ei tuota tulosta, mutta Suomi loi useamman erinomaisen maalipaikan.

33. min: Miro Heiskanen laukoo napakan kudin takapatjaan, mikä avaa Joel Armialle erinomaisen vetopaikan reboundista. Armia ei kuitenkaan saa kiekkoa sisään.

32. min: Granlund pelaa upean syötön alivoimaneliön keskelle Hartikaiselle, jonka ohjaus jää pyörimään vaarallisesti Driedgerin nenän eteen. Manninenkin pääsee yrittämään, mutta Kanadan maali pysyy koskemattomana.

31:22: JÄÄHY! Leijonat pääsee hakemaan tasoitusta ylivoimalla, kun Nick Holden kaataa Juho Lammikon. Nyt tarjotaan tasoitusmahdollisuutta!

31. min: Juho Lammikko pelaa upean syötön takatolpalle Joel Armialle, mutta Armia ei saa tarpeeksi lapaansa väliin ja kiekko painuu niukasti ohi.

31. min: Kanadan tehovitja myllyttää Suomen alueella. Lopulta Ryan Graves saa laukoa vapaasti, mutta Olkinuora poimii vedon syliinsä.

27. min: Suomi pääsee vauhdilla ylivoimahyökkäykseen. Harri Pesonen tarjoilee syötön Juho Lammikolle, joka sutii kuitenkin vain lumet limpun päältä ja hyökkäys kuivuu kasaan. Siinä tarjottiin tasoitusmahdollisuutta!

26. min: Kanadalla jälleen hyvä ote pelistä ja Suomi joutuu puolustamaan tiiviisti.

24:00: MAALI! KANADA 1-0! Kanadan ylivoima toimii tehokkaasti. Matt Barzal tarjoilee poikittaissyötön Dylan Cozensille, joka latoo kiekon Suomen verkkoon.

23:25: JÄÄHY! Suomi joutuu ensimmäistä kertaa alivoimalle, kun Niklas Friman joutuu käyttämään sääntöjen vastaisia keinoja.

23. min: Mathew Barzal laukoo vaarallisesti vastahyökkäyksen jälkeen ja Olkinuora torjuu olkapäällään!

21. min: Juuso Hietanen pääsee tälläämään Saku Mäenalasen tarjoilusta, mutta ohi painuu. Suomi on tullut terävästi toiseen erään!

Toinen erä on käynnissä!

1. erä

Kello 21.05: C Moren asiantuntijatiimi valitsi MM-kisojen tähdistökentällisensä.

Kello 21.00: Maalivahtien torjunnat ensimmäisessä erässä: Jussi Olkinuora 9 torjuntaa ja Chris Driedger 7 torjuntaa.

20:00: Vauhdikas, mutta maaliton avauserä takana! Kanada aloitti ottelun vahvalla rynnistyksellä, mutta erän edetessä Suomi pääsi paremmin mukaan peliin.

19. min: Joel Armia pyyhältää Kanadan alueelle ja täräyttää kiekon kohti Kanadan maalia. Driedger kuitenkin torjuu.

17. min: Marko Anttila jysäyttää painavan taklauksen kanadalaispuolustajaan ja kotiyleisö mylvii!

14. min: Armia-Lammikko-Pesonen pyörittää nyt peliä vahvasti Kanadan alueella. Suomen ensimmäinen pitkä hyökkäys tuottaa muutaman lupaavan maalipaikan, mutta Driedger torjuu yritykset.

13. min: Suomi liikuttaa kiekkoa nopeasti hyökkäyspäässä ja Miro Heiskanen tällää siniviivasta. Tämäkin kuti on kuitenkin Driedgerille helppo pala purtavaksi.

12. min: Kanada taklaa tällä hetkellä lähes jokaisessa mahdollisessa tilanteessa ja pitää Suomen pelaajat varpaillaan. Suomi on tällä hetkellä rutkasti Kanadaa perässä kaksinkamppailupelaamisessa.

11. min: Saku Mäenalanen menettää kiekon vaarallisessa paikassa ja Josh Anderson pääsee laukomaan huippuetäisyydeltä. Jussi Olkinuora venyy kuitenkin tärkeään torjuntaan!

10. min: Pakkipari Miro Heiskanen-Ville Pokka on päättämässä ylimpinä pelaajina Suomen hyökkäystä. Pokan laukaus kuitenkin sujahtaa suoraan Driedgerin hanskaan.

9. min: Kanada tekee tällä hetkellä Suomen avauspelin todella vaikeaksi, eikä Leijonat pääse oikein rakentamaan hyökkäyspeliään.

6. min: Suomi lähtee maltilla hyökkäykseen, joka päättyy Harri Pesosen laukaukseen. Driedger torjuu kudin kuitenkin ongelmitta.

6. min: Noah Gregor pääsee laukomaan, mutta Jussi Olkinuora torjuu kiekon kulmaukseen. Suomi ei nyt oikein saa omaa peliään käyntiin ja Kanada voittaa kaukalossa enemmän kaksinkamppailuja.

3. min: Kanada painaa päälle, mutta Valtteri Filppula riistää kiekon ja käynnistää Suomen ensimmäisen kunnollisen hyökkäyksen. Filppula on itse päättämässä hyökkäystä, kun hän laukoo kiekon pienestä kulmasta Chris Driedgerin räpylään.

2. min: Suomi on alakynnessä ottelun avausminuutin, kun Kanada painaa hurjalla tavalla päälle. Jussi Olkinuora ottaa pelikatkon, jotta Suomi saa rivit kasaan.

1. min: Kanadan ykkösketju aloittaa pelin energisesti ja saa vahvan myllytyksen Suomen päätyyn.

Ottelu on käynnissä!

Kello 20.15: Alla Jukka Jalosen mietteet ennen pian alkavaa MM-finaalia!

Kello 20.10: Kanada selvitti tiensä finaaliin murskaamalla Tshekin tylysti 6-1. Suomi puolestaan pelasi USA:ta vastaan tiukemman taistelun, joka päättyi niukkaan 4-3-voittoon.

Kello 20.03: Suomen tehopyssyt ovat olleet puolestaan Mikko Lehtonen (10 pts), Sakari Manninen (9 pts) ja Mikael Granlund (8 pts).

Kello 20.00: Kanadan ykkösketju Dylan Cozens, Pierre-Luc Dubois ja Drake Batherson on ollut kisoissa todella tehokas. Dubois ja Batherson ovat takoneet 13 tehopistettä ja Cozens 12.

Kello 19.54: Kanadan viime kevään kultajoukkueesta tänä vuonna on mukana vain Maxime Comtois. Vuoden 2019 finaalissa Suomea vastaan pelasivat tämän vuoden joukkueesta puolestaan Thomas Chabot, Pierre-Luc Dubois ja Damon Severson.

Kello 19.52: Alla Kanadan kokoonpano MM-finaaliin.

Kello 19.41: Finaalin päätuomareina toimivat Linus Ohlund ja Mikael Nord. Suomella on huonoja muistoja Nordista, sillä hänet muistetaan tuomarina, joka antoi erittäin kyseenalaisen ulosajon Leo Komaroville vuoden 2015 MM-kisoissa.

Kello 19.33: Leijonat lähtee finaaliin tismalleen samalla kokoonpanolla kuin eiliseen välierään.