Lehti: Lisää tomaattivirusta Etelä-Pohjanmaalla

Viime viikolla Suomesta ensi kerran havaittua tomaattivirusta on nyt löydetty lisää.

Tämänpäiväisen Vasabladetin mukaan pelättyä pepinon-mosaiikkivirusta on löydetty jo kolmelta eteläpohjalaiselta tomaattiviljelmältä. Kasvintuotannon tarkastuskeskus aikoo tarkastaa kaikki Etelä-Pohjanmaan 600 tomaattiviljelmää virustaudin varalta. Lisäksi kaikkia pohjalaisia kasvihuoneviljelijöitä on neuvottu tarkkailemaan kasvustojaan taudin löytämiseksi.

Toistaiseksi ei ole saatu selville, miten virus pääsi leviämään kolmelle tomaattiviljelmälle Närpiöön. Viruksen tiedetään leviävän helposti esimerkiksi taimien ja kasvisten välityksellä. Tomaattivirus on yleinen Espanjassa ja Alankomaissa, joista tuodaan Suomeen niin tomaatteja kuin niiden taimiakin.

Pepinon-mosaiikkivirus aiheuttaa tomaateissa värivikoja. Viruksesta huolimatta tomaatit ovat syöntikelpoisia ja vaarattomia kuluttajille. Värivikojen vuoksi tomaatteja ei kuitenkaan kelpuuteta myyntiin. Lisäksi virus heikentää merkittävästi tomaattiviljelmän satoa. Viruksen vaivaamat tomaattikasvustot tunnistaa muun muassa kupruilevista ja vääntyilevistä lehdistä sekä marmorikuvioisesta, vaaleankeltaisesta pintakuviosta tomaatissa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja