Lehti: Irak tilannut hermokaasun vasta-ainetta

Irak on tilannut Turkista hermokaasun vasta-ainetta. Yhdysvallat pelkää, että Irak aikoo mahdollisen sodan syttyessä käyttää hermokaasua.

Irak on tilannut Turkista yli miljoona annosta hermokaasun vasta-ainetta atropiinia. Asiasta kertoi eilen sanomalehti New York Times amerikkalaisiin viranomaislähteisiin viitaten.

Yhdysvallat on jo esittänyt huolensa Irakin hankinnoista. Sanomalehden lainaamien amerikkalaisten viranomaislähteiden mukaan tilaus viittaa siihen, että mahdollisen sodan syttyessä Irak harkitsee hermokaasun käyttöä ja pyrkii suojaamaan kaasulta omia sotilasvoimiaan.Yhdysvaltain tiedustelun kerrotaan olevan tästä tietoinen.

New York Timesin mukaan aineen toimittamisesta epäilty turkkilaisyhtiö ei pystynyt vahvistamaan Irakin tilausta. Yhdysvallat on kuitenkin yrittänyt taivutella yhtiötä lopettamaan toimitukset.

Atropiinia käytetään tavallisesti sydänkohtauksen saaneiden ihmisten elvyttämiseen ja toisaalta tuholaismyrkytykseen. Se sisältää kuitenkin viranomaisten raportin mukaan erittäin tehokkaita hermojen toimintaan vaikuttavia aineita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat