Lautamiesten merkitys vähenee

Lautamiesten käyttöä halutaan vähentää tuntuvasti. Käräjäoikeudet haluavat, että lautamiehet ovat mukana vain kovimpien rikosten selvittämisessä.

Käräjäoikeuksien lautamiesten pitäisi ratkoa vain kovimmat rikokset, katsoo oikeusministeriön työryhmä. Sen mukaan lautamiehet olisivat mukana vain silloin, kun rikoksesta voi saada yli kaksi vuotta vankeutta.

Jos laki muuttuu, lautamiesten käsittelemien asioiden määrä romahtaa noin kolmannekseen nykyisestä. Esimerkiksi törkeitä rattijuopumuksia ja varkauksia ratkoisi pääsääntöisesti yksi tuomari.

Työryhmä ehdottaa myös, että hankalimpia rikoksia voitaisiin istua kolmen ammattituomarin voimin. Useasta ammattilaisesta olisi hyötyä esimerkiksi monissa pörssirikoksissa.

Lautamiesten karsiminen toisi työryhmän mukaan varovaisesti arvioiden miljoonan euron säästöt vuodessa. Säästyvät rahat voitaisiin käyttää ammattituomareiden palkkaamiseen.

Brax ehdotuksen kannalla

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) pitää työryhmän ideaa perusteltuna. Hänestä lautamiehiä on turha pitää istumassa esimerkiksi rattijuoppousoikeudenkäynneissä, koska tuomio tulee lähinnä promillemäärien perusteella.

Muutos pudottaisi lautamiesten käsittelemien asioiden määrän kolmannekseen nykyisestä. Lautamiehiä tarvittaisiin kuitenkin vain noin puolet nykyistä vähemmän, sillä useimmat pitkät ja mutkikkaat jutut ratkottaisiin edelleen yhden ammattituomarin ja kolmen lautamiehen voimin.

Käräjäoikeuksiin tulisi myös mahdollisuus valjastaa hankalimpia juttuja istumaan kolme ammattituomaria. Työryhmän mukaan lisää asiantuntemusta voitaisiin tarvita esimerkiksi pörssirikoksissa.

Säästöt ammattilaisten palkkaamiseen

Lautamiesten karsiminen toisi varovaisesti arvioiden miljoonan euron säästöt vuodessa. Oikeusministeri Braxin mukaan säästyvät rahat voitaisiin käyttää tuomareiden palkkaamiseen. Oikeusministeriön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona todettiin tosin, että miljoonalla saisi vain kymmenkunta tuomaria.

Braxin mukaan muutos toisi helpotusta käräjäoikeuksiin myös siinä, että lautamiesten kutsumisen vaiva ja myöhäisten peruutusten paikkaileminen vähenisivät.

Osa lautamiehistä on vastustanut kiivaasti järjestelmän karsimista.

- Toisaalta tuomarikunnasta on tullut sellaistakin viestiä, että koko lautamiesjärjestelmä pitäisi poistaa. Työryhmä on löytänyt tässä hyvin kultaisen keskitien, sanoo Brax.

Työryhmän esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle. Brax toivoo, että muutokset olisivat voimassa syksyllä 2009, kun uusia lautamiehiä valitaan. Esityksessä ei puututtu paljon keskustelua herättäneeseen kysymykseen siitä, pitäisikö lopettaa lautamiesten valinta valtuustoissa puolueiden esityksestä.

Kokenut lautamies pelkää oikeuden uskottavuuden vähenevän

Helsinkiläinen lautamies Martti Korvenmaa, 61, seuraa surullisena lautamiesten katoa. Hänestä usean hengen kokoonpano tuo oikeudelle uskottavuutta, joka säväyttää ainakin ensimmäistä kertaa oikeuden eteen astuvia. Hän kertoo ymmärtäneensä tämän vuosia sitten eräässä istunnossa, jossa syytettynä oli myymälävarkauden tehnyt nuori.

- Hän oli selvästi aivan hämmästynyt siitä, miten monta hyvin pukeutunutta, vakavailmeistä ihmistä siellä istui pöydän takana ratkomassa hänen pientä asiaansa. Se oli hänelle selvä osoitus siitä, että yhteiskunta suhtautuu rikokseen vakavasti, miettii Korvenmaa.

Korvenmaasta lautamies on tuomarin tuki. Maallikkojäsenen linja ei hänestä poikkea ammattilaisten linjasta, vaan kyse on puhtaasti siitä, että kahdeksan silmää näkee enemmän kuin kaksi.

Korvenmaa on ollut lautamiehenä kahdeksan vuotta ja ratkonut sinä aikana pariasataa asiaa. Muutaman kerran mukanaolo on tuntunut elintärkeältä.

Eräässä tapauksessa syytön romanimies välttyi vankilatuomiolta, kun lautamies huomasi valvontakameran kuvan yksityiskohdan, joka käänsi koko asetelman päälaelleen.

- Sitä voi kysyä, mikä on sen hinta, että syytetty kokee oikeasti saavansa oikeutta. Onko se se pieni korvaus, joka lautamiehelle maksetaan vai mikä?

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat