Laumasuoja koronaa vastaan hyvin kaukana Suomessa – ei saavuteta muuten kuin rokottamalla: "Vasta-aineita alle prosentilla"

4:41
MTV Uutiset Liven haastattelussa Arto Palmu ja Hanna Nohynek.

Laumasuoja koronaa vastaa voidaan Suomessa saavuttaa todennäköisesti ainoastaan rokottamalla, paljastaa THL:n vasta-ainetutkimus.

THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu vahvistaa MTV Uutisille, ettei Suomessa ole syntymässä laumaimmuniteettiä koronaa vastaan.

– Meidän tutkimustuloksemme osoittavat, että vasta-ainetta omaavien osuus on pysynyt hyvin matalana.

Vasta-aineita alle prosentilla väestöstä

Palmun mukaan kansainvälisissä vertailuissa joissakin erikoistapauksissa on jo nyt löytynyt väestötasolla korkeitakin vasta-aineosuuksia. Suomessa tällaisesta ollaan vielä kaukana.

– Ne ovat olleet poikkeuksellisia tilanteita. Meillä vasta-ainetta omaavien osuus on pysynyt vielä hyvin matalana. Tällä hetkellä se on alle prosentin luokkaa.

Vasta-aineiden esiintyvyyttä suomalaisten keskuudessa on tutkittu keväästä lähtien. THL:n tutkimuspäällikön mukaan meillä käytettävä testi on hyvin tarkka ja sen antama tulos luotettava.

– Suomessa on lähtökohtaisesti haluttu käyttää kaikkein varminta testiä eli mikroneutralisaatiotestiä, joka mittaa toiminnallisia vasta-aineita nimenomaan kiertäviä viruksia vastaan. Silloin saatu tulos on hyvin luotettava.

– Väestötasolla tauti ei ole vielä kiertänyt kovinkaan laajasti.

Osallistumisaktiivisuus laskenut

THL tutkii parhaillaan, miten pitkään vasta-aineet säilyvät elimistössä. Samalla se selvittää, vaikuttaako vasta-aineiden määrään se, onko taudin muoto ollut lievä vai vakavampi.

Palmu toivookin, että vasta-ainetutkimuksiin osallistuttaisiin innokkaammin. Tähän mennessä suurinta osallistuminen on ollut vanhemmissa ikäryhmissä ja naisten keskuudessa.

– Miehet ovat vähän laiskempia osallistumaan tutkimuksiin.

Keväällä jopa 60 prosenttia kutsutuista osallistui tutkimuksiin, nyt sen sijaan osallistumisaktiivisuudessa on nähtävissä laskua.

– Lähetämme kutsuja joka toinen viikko ja varsinkin nyt, kun tauti on taas kiihtymässä, meidän pitää pohtia, tarvitseeko väliä tihentää ja nostaa kutsuttujen lukumäärää

– Mutta ensimmäinen toive olisi, että kutsun saaneet tulisivat tutkimukseen mukaan.

Laumasuojaan tarvitaan rokote

Miten testituloksia on pystytty hyödyntämään hallituksen päätöksissä?

– Ensimmäinen ja tärkein asia on arvioida sitä, onko mahdollista saavuttaa laumasuoja. Suomen aktiivinen hybridistrategia ja taudin toistaiseksi vähäinen kiertäminen väestötasolla ovat osoittaneet, että laumasuojaa ei saavuteta muuten kuin rokottamalla.

– Nyt tutkimus maailmalla etenee hyvin ja toivotaan, että jokin näistä kandidaateista olisi lupaukset lunastava valmiste.

Entä missä vaiheessa on suomalaisen rokotteen tutkimus?

– Suomalaisten rokotteiden tutkimus on alkuvaiheessa, mutta useita lupaavia kandidaatteja on selvityksessä. Tie siihen, että rokote on käytössä, on kovin pitkä. Mutta on sinänsä tärkeää, että Suomessa tehdään tämäntyyppistä tutkimusta, jotta pystytään vastaamaan ajan haasteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja