Lauluja itsensä hyväksymisestä ja terapiassa käymisestä – Karina-yhtye kiinnostaa Euroopassa, vaikka laulukieli on suomi: "Menemme niin korkealle kuin pääsemme"

2:00
Karina-yhtyeestä kerrottiin MTV:n Kymmenen Uutisissa 28. helmikuuta.

Karina nousi kotimaisen vaihtoehtomusiikin lupaavimpien nimien joukkoon kaksi vuotta sitten julkaistulla esikoislevyllään, joka oli arvostelumenestys.

Alle kolmekymppisten Karin Mäkirannan ja Helmi Tikkasen muodostama Karina on herättänyt mielenkiintoa ja keikkaillut eri puolilla Eurooppaa – vaikka laulukielenä on suomi.

Unenomaisen raukeaa ja herkkää folkpoppia esittävä Karina perustettiin vuonna 2014. Mäkiranta ja Tikkanen ystävystyivät lukiossa ja alkoivat tehdä musiikkia yhdessä.

Yhtyeen nimi on peräisin sen varhaisilla keikoilla esittämästä Laila KinnusenCarina-kappaleesta sekä laulaja-kitaristi Mäkirannan etunimestä.

– Karina itse asiassa on ollut bändinä tosi erilainen, mutta nykyään se on niin kuin… Karina on itse asiassa sellainen hahmo, meidän kahden alter ego, Mäkiranta kuvailee.

"Henkisesti tuntuu, että siitä on 10 vuotta"

Karinan debyyttilevy sai Helsingin Sanomissa täydet viisi tähteä. Levyä kuvailtiin yhdeksi hienoimmista kotimaisista esikoisalbumeista vuosikausiin.

Tuon levyn seuraaja, yhtyeen toinen albumi 2 julkaistiin perjantaina.

– En sanoisi, että ensimmäisen levyn menestyksestä tuli paineita. Tämä uusi levy on niin erilainen ja täysin eri prosessi. Olemme keskittyneet vain musiikkiin, sanoo Mäkiranta.

– Se oli lähinnä tosi iso yllätys, miten se (esikoislevy) otettiin vastaan, Tikkanen toteaa.

Karina-albumin julkaisusta on kulunut pari vuotta.

– Henkisesti tuntuu, että siitä on kymmenen vuotta. Aika paljon olemme mielestäni kasvaneet, kypsyneet ja kehittyneet ihmisinä ja muusikoina, basisti-laulaja Tikkanen sanoo.

– Karinasta on tullut avoimempi ja ehkä leikkisämpi kuin ennen, lisää laulaja-kitaristi Mäkiranta.

Näkyykö tuo leikkisyys Karinan musiikissa jotenkin erityisesti vai ovatko keikkamatkat yhtä vitsi-ilotulitusta?

– Kyllä me vitsaillaan paljon, mutta en tiedä, onko vitsin taso kehittynyt kauheasti. Ehkä nyt pystyy suhtautumaan tähän jotenkin vähän… ammattimaisemmin, Helmi Tikkanen sanoo.

Vientiä Euroopassa

Karina äänitti toisen levynsä Saksan pääkaupunki Berliinissä.

Yhtye on esiintynyt muun muassa Isossa-Britanniassa, Norjassa, Virossa, Saksassa, Hollannissa sekä lämmitellyt amerikkalaista indieyhtye Beirutia Luxemburgissa.

– Levyn tekeminen Berliinissä, se oli rauhallista aikaa. Menimme studiolle, olimme siellä koko päivän, sitten menimme kotiin ja söimme hyvää ruokaa. Keskityimme vain musiikkiin. Se oli tosi helppoa ja kivaa, Mäkiranta kertoo.

– Joo. Siinä oli kivat, omat ajanjaksot, milloin pääsi menemään paikalle Berliiniin tekemään levyä. Se mahdollisti täydellisen keskittymisen. Ei ollut mitään häiriötekijöitä, kun oli vähän eri ympäristössä, Tikkanen sanoo.

Levy-yhtiön tiedotteen mukaan Karinan laulut kertovat itsensä hyväksymisestä, egosta luopumisesta, katumuksesta, pelkojen kohtaamisesta, terapiassa käymisestä, kaavojen rikkomisesta ja päätösten tekemisestä.

Isoja teemoja, voisi sanoa.

– Me haluamme olla aika rehellisiä negatiivisista tunteista ja tuoda lauluihin sellaisia lyriikoita, jotka saattavat kuulostaa tosi kauniilta, mutta siellä voi olla taustalla jokin aika masentavakin aihe, Karin Mäkiranta avaa aihetta.

– Mutta kuitenkin niin, että siinä on jokin toivonkipinä.

Helmi Tikkasen mielestä Karinan musiikissa on paljon kontrasteja.

– Ehkä se on jotain sellaista heijastelua. Mitä ikinä se sitten onkaan.

Pakettiautolla ympäri Suomea

Karinan toisen levyn julkaisua juhlitaan Helsingin Kulttuuritalolla perjantaina 20. maaliskuuta järjestettävässä, eri taidemuotoja yhdistävässä levynjulkaisukonsertissa.

Konsertin show'n ja lavasteet on suunnitellut muotoilija Laura Väinölä, joka tunnetaan myös Marimekon taiteellisena suunnittelijana.

Maalis- ja huhtikuussa Karina kiertää Suomea.

– Lähdemme pakettiautolla kiertämään maata. Siitä tulee varmasti tosi ihanaa. Olen nähnyt unia, joissa ajan pakua ja meillä on tosi hauskaa yhdessä, Mäkiranta intoilee.

Sitten Karina jatkaa asioiden tekemistä samaan tapaan kuin tähänkin asti.

– Minusta tuntuu, että tähtäin on hyvin avoin. Pyrimme tekemään niin paljon kuin pystymme ja menemään niin korkealle kuin pystymme, Tikkanen pohtii.

– Ei ole ehkä mitään sellaisia juttuja, mitä olisi pakko saavuttaa. Koitetaan vain nauttia ja tehdä sitä, mistä tykkäämme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja